Bioterror-ellenes központ épül Washington közelében

Szupertitkos bioterror-ellenes laboratórium épül Washington közelében -a vasárnapi The Washington Post szerint a titkosság kárára lehet azEgyesült Államoknak, amely kis híján megsérti a biológiai fegyverekgyártását tiltó nemzetközi egyezményt.
 

Az Egyesült Államok fővárosától alig egy órányi utazással lehet eljutni Fort Detrick-be, ahol a nukleáris laboratóriumokéhoz hasonló titkosság övezi a központot. A biológiai fegyverek 34 évvel ezelőtti betiltása óta Amerikában nem épült hasonló laboratórium.

A központról annyit lehet tudni, hogy szakértői a világ legveszélyesebb baktériumaival és vírusaival fognak kísérletezni. Olyan helyzeteket fognak előidézni, amelyekben felmérhetik, mit lehetne tenni, ha terrorista csoportok biológiai fegyverrel támadnának az országra. Hogyan lehetne védekezni, ha antrax- vagy egyéb halálos spórákkal, egyéb végzetes vírusokkal indítanának támadást, amelyek ellen a hagyományos gyógyszerek és vakcinák hatástalanok.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után létrehozott Belbiztonsági Minisztérium a legteljesebb titokban fogja működtetni a laboratóriumot, amelynek tevékenysége - az újság által idézett több szakember szerint - sérti a biológiai (bakteriológiai) fegyverek fejlesztésének, gyártásának és felhalmozásának tilalmáról és megsemmisítéséről szóló 1972-es nemzetközi egyezményt. Az 1975-ben hatályba lépett egyezmény, amelyhez több mint 100 állam csatlakozott, a biológiai fegyverek legapróbb mértékű előállítását is kizárja.

A Bush-kormányzat elutasítja a vádakat, mondván, a központ tevékenysége védelmi célt szolgál, tehát teljesen legális.

Tara O’Toole, a Pentagon tanácsadója viszont úgy látja: a Belbiztonsági Minisztérium bioterror-ellenes gyakorlata mögött veszélyes filozófia rejtőzik. Szerinte visszafelé sülhet el az a washingtoni mottó, miszerint "a szándék jó, tehát bármit megtehetünk".

A rendelkezésre álló információk szerint a Fort Detrick-i központban genetikailag módosított vírusokkal és baktériumokkal terveznek fegyverkísérleteket folytatni. A bírálók szerint a titkos kísérletek más országokat is arra sarkallhatnak, hogy hasonló kísérletekbe fogjanak.

Az Egyesült Államok másfelől azonnal egyezménysértéssel vádolná meg azt az országot, amelyik hasonló tevékenységet kezdene. Milton Leitenberg, a Marylandi Egyetem kutatója, fegyverzeti szakértő szerint az Egyesült Államok nem kiabálhat világszerte kígyót-békát Iránra és Észak-Koreára, amelyek programjairól alig tudni bizonyosat, miközben maga ilyen kísérleteket folytat.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.