Úszó Eb: az orosz csapatok a legjobbak


A kontinentális szövetség (LEN) végrehajtó bizottságával összhangbangyors döntések sorozatát kellett meghoznia a margitszigeti úszóEurópa-bajnokság szervezőbizottságának szombaton az esti órákban,miután a váratlanul jött ítéletidő lehetetlenné tette a műúszókcsapatdöntőjének megtartását.

A finálét áttették vasárnapra, miáltal ezen a napon három műúszódöntőre kerül sor. Még azt is pontosították, hogy a feltételezett vihar esetén hol zajlana az ünnepélyes eredményhirdetés: a Hajós Alfréd Uszoda bejárati aulája a kijelölt helyszín, ahol a magyar olimpiai bajnokok márványtáblája is látható.

A döntéseket követően Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a selejtező eredményei alapján hirdessenek a műúszószámokban Európa-bajnokot. A szabályok értelmében ha bármely okból ismét elmaradnának a versenyek, akkor a korábban lezajlott selejtezők sorrendje minősülne végeredménynek. Gyárfás egyben a LEN Büro tagjaként is bejelentette, hogy ha a zápor vasárnap is lehetetlenné teszi a döntők megrendezését, akkor hétfőn, az úszók délelőtti előfutamai után, s még az esti döntők előtt bonyolítanák le a műúszók fináléját.

Tekintettel arra, hogy az érintett sportemberek hétfő reggel már elutaznának Budapestről, az extra költségeket a rendezőség magára vállalja, és valamennyiük számára biztosítja a szükséges, kellő színvonalú ellátást.

"Az lehetetlen, hogy az első félidő eredményét fogadják el végeredménynek" - fogalmazott az elnök.

A műúszás legifjabb műfaja, az úgynevezett szabad kombináció döntőjével kezdődött meg a margitszigeti úszó Európa-bajnokság vasárnapi hivatalos versenyprogramja, amelyet - szemben a szombattal - ezúttal nem zavart meg a természet: kellemes időben vetélkedtek a többnyire 10 fős csapatok, amelyek közül az oroszok bizonyultak a legjobbnak. A magyarok a 11 egység vetélkedésében a 10. helyet szerezték meg.

Az egyéni, páros- és csapatműúszás ötvözetét jelentő kombinációs szám zsenge korát mutatja, hogy első ízben a 2004-ben, Madridban szerepelt az Eb műsorán, ahol a házigazda spanyolok diadalmaskodtak az olaszok és a görögök előtt. A magyar fővárosban viszont a sportágat teljességgel uraló oroszok jöttek, láttak, "kombináltak" és győztek a parádés akrobatikus elemeket, sok ötletet és eredetiséget felvonultató vízibalettjükkel. A soraikban szereplő Natalja Iscsenko, az egyéni verseny győztese második Európa-bajnoki aranyát nyerte Budapesten.

A magyar csapat a nemzetközileg combónak nevezett műfajban felettébb tetszetőset alakított: a - nyilván nem véletlenül - Hungária zenekar slágereinek egyvelegére előadott eredeti "vízi magyarockkal" majdhogynem folyamatos tapsra ragadtatta a mintegy 4 ezer (!) nézőt, a vendéglátók mellett jóval kevésbé elfogult zsürinél viszont csak a 10. pozíciót érték el.

Barkók Béla zenéje

Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának akkordjai szólnak egy héten keresztül az Európa-bajnokság díjkiosztó ceremóniái előtt az uszodában. Vitray Tamás választotta ezt az "örömzenét", s elárulta: azokat a dallamokat javasolta, amelyek akkor szólnak, amikor a herceg az 5. ajtót nyitja ki az operában, s azt énekli: Íme ez az én birodalmam." A zene önmagáért beszél, a szöveget akár a dobogó felé masírozók is magukénak érezhetik...

Orosz erőfölény

Az erőviszonyoknak megfelelően a jó másfél évtizede verhetetlen orosz műúszónyolcas győzelmét hozta - dugig telt lelátók előtt - a szombati vihar miatt vasárnap estére halasztott csapatdöntő. A kontinensvetélkedőn a szakág mind a négy számában orosz elsőség született.

    A csapatban címvédő hölgykoszorú a vízi balett összes szépségét felvonultatva végzett az élen, ennél fogva az 1991-es athéni szovjet győzelmet követően a nyolcasok vetélkedésének összes Európa-bajnoki aranya az övék Sheffield (1993), Bécs (1995), Sevilla (1997), Isztambul (1999), Helsinki (2000), Berlin (2002) és Madrid (2004) után a magyar fővárosban is. Mint a szakág legeredményesebbje Natalja Iscsenko - az egyéni és a csapatkombinációs elsőség után - harmadik budapesti Eb-aranyához jutott hozzá.

    A magyar csapat - miután összesen 11 induló volt - a selejtezőkből automatikusan bekerült a 12-es döntőbe, ahol azonban nem tudott javítani: egyedül a németeket megelőzve a 10. helyen végzett.
Rendbe hozták az almádi pályát

A szombati vihar jócskán megrongálta Balatonalmádiban a nyíltvízi úszó Európa-bajnokság eredetileg kijelölt pályáját, amelyet vasárnap reggel mintegy félszázan építették újjá 4-5 órás munkával.

A fáradozásnak köszönhetően 10 órakor menetrend szerint elrajtolt az utolsó szám, a nők 25 km-es versenye. A német Angela Maurer a csütörtöki 10 km után nyerte a női 25 km-es versenyt is Balatonalmádiban. A 31 éves győztes mögött az orosz Natalija Pankina lett a második, míg a szintén német Stefanie Biller harmadikként ért a célba.

Párosban is orosz arany

A szám gyakorlatilag legyőzhetetlen szuperklasszisai, a Davidova, Jermakova orosz kettős nyerte meg a műszók párosversenyének döntőjét a Margitszigeten. A két Anasztaszja alkotta duett, amely az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím védője, a selejtezők után a fináléban is pompásan szerepelt, s óriási fölénnyel jutott aranyéremhez. Sikerük azt is jelentette, hogy a délelőtti csapatdiadal után mindketten dupláztak. A szám magyar kettőse, Aranyossy Zsófia és Ökrös Anna a selejtezőkben a 15. lett, így kiszorult a 12-es döntőből.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.