Az ország északi részén bombázott a Srí Lanka-i hadsereg

Akcióba lépett vasárnap a Srí- Lanka-i hadsereg a tamil szeparatisták ellen az ország északi részén a 2002-ben kötött tűzszünet ellenére.

A katonákat egy olyan területre küldték Trincomale város környékén, amely a tamilok ellenőrzése alatt áll. A tűzszünet kezdete óta ez az első ilyen hadművelet. A gerillák helyi politikai vezetője szerint ennek nagyon súlyos következményei lesznek.

A kormányhadsereg egy víztárolót akar elfoglalni, hogy biztosítsa az öntözés lehetőségét a szingaléz parasztoknak. - Nem utakat vagy hidakat bombázunk, hanem azokat a helyeket, ahol szerintünk a gerillák vannak. Ez egy tisztán humanitárius hadművelet - jelentette ki a kormány szóvivője.

Bár az év eleje óta már mintegy 800-an haltak meg a kisebb-nagyobb összecsapásokban Srí Lankán, hivatalosan mindkét fél betartja a tűzszünetet. Tárgyalás nem folyik a felek között, az incidensek viszont egyre szaporodnak, ezért diplomaták attól tartanak, hogy újra fellángol a polgárháború. A hadsereg nyílt támadása a gerillák területe ellen ismét okot adhat az újabb ellenségeskedésre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.