Lamy ismét figyelmeztetett

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója a hétvégén a jelenlegi dohai kereskedelmi forduló teljes kudarcának veszélyére figyelmeztetett, mindenekelőtt, ha az amerikai elnök nem hosszabbítja meg a 2007 közepén lejáró, gyorsított eljárásra lehetőséget adó tárgyalási mandátumot, amely az Egyesült Államoknak kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezi a kereskedelmi megállapodások megkötését.

Lamy a német Welt am Sonntgnak nyilatkozva ugyanakkor elmondta: vannak ugyan arra utaló jelek, hogy a mandátumot meghosszabítják. Közölte azonban, hogy az idén semmiképpen nem vár aláírt kereskedelmi megállapodást. A dohai forduló lezárását eredetileg az idei évre tervezték.

Az Egyesült Államok főtárgyalója és a brazil külügyminiszter ugyanakkor a hétvégén jelezte, hogy 5-8 hónapon belül nemzetközi találkozókra számítanak a dohai forduló újraélesztésére és ezért mindent elkövetnek.

A Lamy által összehívott egy hete lezajlott genfi tárgyalásokon a 25 tagú Európai Unió, Ausztrália, Brazília, India, Japán és az Egyesült Államok képviselői vettek részt. A vezető ipari országok Nyolcak csoportja a múlt heti oroszországi csúcstalálkozójukon még megerősítette elkötelezettségét a tárgyalássorozat sikerre vitelében, ezt azonban nem sikerült konkrét tettekkel alátámasztani.

A 2001-ben a katari fővárosban, Dohában elindított "dohai kereskedelmi forduló" néven ismert tárgyalássorozat célja az lett volna, hogy a kereskedelmi korlátok valamennyi szektort érintő lebontásával ösztönözzék a globális fellendülést és javítsanak a fejlődő világ exportlehetőségein. A fejlett és a fejlődő országok, illetve az Egyesült Államok és az EU közötti ellentétek miatt azonban mindezt nem lehetett megvalósítani.

A szakértők emlékeztetnek a kilencvenes évek válságára. Akkor az előző, az uruguay-i forduló néven ismert, 1986-ban beindított tárgyalássorozat futott ki az időből, és azt végül csak 1993-ban tudták befejezni.

A német iparkamara elnöke szerint "a WTO tárgyalások összeomlása gyengíteni fogja a WTO szerepét, és egy sor kétoldalú kereskedelmi megállapodáshoz fog vezetni". Az indiai nemzetközi gazdaságkutató intézet igazgatója szerint mind a mezőgazdaság, mint pedig az ipar liberalizációjában visszalépés történt, a világkereskedelem három elkülönülő blokk, az Egyesült Államok, az EU és Ázsia irányába, illetve a bilaterális megállapodások felé mozdul.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.