Eső miatt elhalasztották a budapesti műúszó csapatdöntőt

A szerdai, nyitónapi teltház után a szervezőbizottság csütörtökön úgydöntött, hogy péntektől vasárnapig újfent ingyenessé teszi a belépést. Összefoglaló a magyar úszó Eb-ről.

A rossz időjárás miatt vasárnapra halasztották a műúszók csapatversenyének Európa-bajnoki döntőjét a Margitszigeten.

A finálé eredetileg szombaton 18 órakor kezdődött volna, de a hatalmas eső miatt a szervezők törölték a programot. Arról később döntenek, hogy vasárnap hány órakor kezdődik a csapatdöntő.

Hatalmas eső zúdult a Margitszigetre szombat este, nem sokkal a műúszók csapatversenyének döntője előtt. Az égi áldás hol erősebben, hol gyengébben, de folyamatosan érkezett, ez azonban a nézőket cseppet sem zavarta. A nagy többség táncolva, zászlólengetéssel, strandruhára vetkőzve várta, hogy az eső eláll.

"Ilyen záporban ennyire lelkes közönséggel még nem találkoztam" - közölte a bőrig ázott Gyárfás Tamás, az Eb szervezőbizottságának elnöke. - Az eredeti tervek szerint 6 órakor a vízben kellett volna a versenyzőknek táncolniuk, ehelyett a nézők táncoltak dalra, zenére a parton, de ugyancsak vízben."

Gyárfás: csacskaságok keringenek a belépőjegyek körül

A szerdai, nyitónapi teltház után a szervezőbizottság csütörtökön úgy döntött, hogy péntektől vasárnapig újfent ingyenessé teszi a belépést. Ezzel kapcsolatban - ahogy az Eb szervezőbizottságának elnöke fogalmazott - "csacskaságok keringenek".

Gyárfás elmondta: "Kötelességünk ezt a festői szépségű uszodát mindenkinek megmutatni, hiszen a létesítmény valamennyi magyar sportbaráté. Tény, hogy elővételben még a műúszóversenyekre is néhány száz jegy elővételben elkelt. Akik a belépőt már megváltották, azok a jövő hét szerdájáig, aznap este 8 óráig visszaválthatják a Hajós Alfréd uszodában, vagy a 400 forintos jegy ellenében megkaphatják az úszó Eb amúgy 982 forintba kerülő kiadványát. Azok, akik 1000 forintos, vagy ennél drágább jegyet vásároltak, a kiadvány mellett jogosultak EBadtára, az Eb kabalafigurájára."

A szervezők döntésének eredményeként a pénteki műúszó-selejtezőket 4700-an nézték végig, szombaton a döntőket még többen. Az úszóversenyekre változatlanul kaphatók belépők, az egyedi kedvezmény, az ingyenes belépés a Magyarországon még nem túl népszerű műúszóeseményekre vonatkozik.

Francia aranyérem

A francia Gilles Rondy nyerte az úszó Európa-bajnokság férfi 25 km-es nyíltvízi számát Balatonalmádiban. A további dobogós helyek az orosz Anton Szanacsovnak, illetve a győztes honfitársának, Stéphane Gomeznek jutottak. Ebben a számban nem volt magyar induló.

A várakozásoknak megfelelően az orosz Natalja Iscsenko nyerte a műúszók egyéni aranyérmét a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Iscsenko mögött a spanyol Gemma Mengual szerezte meg az ezüst-, míg a görög Nathalia Antopulu a bronzérmet.

Pankratov és van Almsick is szakkomentál

A hivatalos nevezési lista szerint női és férfi 100 m-es gyorsúszásban áll rajthoz a legnépesebb mezőny a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Az indulók létszáma ugyan még változhat, mert a hétfői nyitányt megelőző technikai értekezletre szombaton délután kerül sor, de jelenleg a férfiaknál 67, a nőknél pedig 64 fős a mezőny. A legkevesebben férfi 1500 (25), illetve női 800 m gyorson (22) indulnak.

"Egy ilyen uszodában nem csak úszni lehet csodálatos, de dolgozni is" - mondta Gyenyisz Pankratov, az oroszok már visszavonult világ- és Európa-bajnok úszója. A kilencvenes évek pillangókirálya egy tévéstáb riportereként teszi a dolgát - rajta kívül még több korábbi világsztár tűnik fel médiaakkreditációval a nyakában. Pankratov honfitársa, Marija Kiszeljeva, többszörös világbajnok szinkronúszó dokumentumfilmet forgat a jelen nagyjairól, Franziska van Almsick, a németek világbajnok úszója pedig az ARD szakkommentátora lesz az Eb-n.

A bírók is "megszenvedik" a 25 km-t

A szombati versenynapig összesen 142 Eb-érmet osztottak ki hosszútávúszásban a szakág 1989-es Eb-debütálása óta. A medáliákon eddig 13 ország képviselői osztoztak, kiemelkedően sikeresek voltak a németek, az oroszok és az olaszok: ők szerezték a dobogós helyek 60 százalékát.

A nyíltvízi úszásnak is nevezett szakágról kijelenthető, hogy ebben az évben lett nagykorú, miután néhány héttel ezelőtt dőlt el, hogy a férfi és női 10 km-es szám helyet kap a pekingi olimpia műsorában.

A Balatonalmádiban zajló mostani vetélkedésekből a két 25 km-es táv van még hátra, a férfiak szombaton, a nők vasárnap szállnak vízbe.

A "maratoni" távok nemcsak az úszóknak, a bíróknak is óriási megpróbáltatás, hiszen a 30 fok feletti hőségben majdnem hat órán át kell figyelniük a versenyzőket. "Annyira koncentrálunk közben, hogy szinte észre sem vesszük, és elrepül az idő. Igaz, vesztünk két-három kilót az izzadástól" - mondta Jon Hestoy, a LEN hosszútávúszó-bizottságának tagja, akinek különösen nehéz lehet a hőségben, hiszen a Feröer-szigetekről érkezett.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.