Demszky Gábornak nincs mitől tartania

Nem rozsdásodott el, igaz, nem is fényesedett a főpolgármester pártbeli imázsa. Pető Iván szerint Demszkynek - Combino-járatok ide vagy oda - nincs oka tartani Tarlós Istvántól.

Az SZDSZ a közelmúlt újabb fővárosi villamosbotránya ellenére kiáll Demszky Gábor, az MSZP és az SZDSZ közös főpolgármester-jelöltje mellett; a liberális párt vezetőségében fel sem merült esetleges visszaléptetésének gondolata. Horn Gábor koalíciós főkoordinátor szerint a szocialistáknál (akikkel a közös kampány miatt napi kapcsolatban áll) sem került szóba ilyesmi, s magának a kérdésnek a felvetését is indokolatlannak tartja, mondván: a Combino-ügy "nem Demszky Gábor, hanem a BKV története", amúgy pedig a villamosok jók, Demszky pedig húsz százalékkal vezet független ellenzéki kihívója, Tarlós István óbudai polgármesterrel szemben.

Ezzel együtt a párt ügyvivői testületének általunk megkérdezett tagjai nem titkolták: a főpolgármester politikai felelőssége a Combino villamosok üzembe helyezése körüli botrányok, a leszakadó felsővezetékek és áramszedők, a szinte életveszélyes állapotban lévő Margit híd felújításának halogatása, vagyis az egész projekt előkészítetlensége miatt felvethető ugyan, a szakmai felelősség azonban a BKV-t terheli. (Demszky Gábor is Aba Botond vezérigazgatót okolja a történtekért.) Itt tehát megállnak a liberálisok, nem tartják ugyanis akkora súlyúnak ezt az ügyet (sem), hogy amiatt egy politikailag még kockázatosabb lépést tegyenek, s az utolsó pillanatban egy új jelöltet állítsanak.

Hiába az állandósult forgalmi dugók, a kilakoltatások, a zöld területek beépítése, a szmog, no meg a kánikula miatt fortyogó fővárosiak meglehetősen rossz hangulata, az SZDSZ-vezetőséget visszafogott optimizmus jellemzi. Visszafogott, hiszen számolnak azzal, hogy a budapestieknél is "betelhet a pohár", de úgy látják, hogy a főpolgármester nem okolható minden egyes kátyú, kerékbilincs, kutyaürülék, illetve rozsdás oszlop miatt. Az egyik ügyvivő elismerte ugyanakkor: az átlagos fővárosi taxis rögvest "demszkyzni" kezd, amint egy repedést lát az aszfalton, tehát számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy ezek az ügyek "összegződhetnek". Amúgy több politikus is úgy vélekedett, a közvélemény meglehetősen hektikusan kezeli a főváros és a főpolgármester tevékenységét: ha nem újítják fel a Margit hidat, az a baj, ha meg lezárnák és leállna a fél város, akkor meg az lenne a probléma.

- Felróják neki, hogy büdös a város. Tény, a levegő porszenynyezettsége magas, ezért is kellene csökkenteni az autóforgalmat, de azért vajon kit hibáztatnának? Érdekes, az EU számos nagyvárosában sokkal komolyabb problémák esetén sem merül fel, hogy a főpolgármestert okolják - mondta munkatársunknak John Emese, az SZDSZ Új Generációjának elnöke.

- Függetlenül a Combino-ügytől, a főpolgármester úr maga sem titkolta, hogy nem kíván a végtelenségig újraindulni. Nyilván ő is mérlegelne, ha egy "ütős" ellenféllel kellene megmérkőznie a főpolgármesteri székért, a jelenlegi helyzetben azonban nincs félnivalója - nyilatkozta lapunknak Pető Iván.

A homofób megnyilvánulásai miatt a liberálisok által "főnyereménynek" tekintett Tarlós Istvánnak tehát nem adnak sok esélyt, főleg a liberálisok fellegvárában. Vagyis Demszky Gábor - ha nem is a villamosoknak - magának Tarlós Istvánnak (is) köszönheti, hogy az SZDSZ-nél pályán maradhat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.