Évente 240 ezer afrikait csempésznek Európába

Afrikában virágzik az embercsempészet: évente 240 ezer illegális bevándorlót juttatnak el Európába a csempészek - adta hírül pénteken az El País spanyol napilap.

A madridi újság cikke az illegális bevándorlók célba juttatásával foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezetekről szóló bizalmas ENSZ-jelentésre hivatkozva közli, hogy az embercsempészet  évente mintegy 230 millió eurót jövedelmez ezen szervezeteknek. A szállításért, valamint a kiindulási térség és a konkrét európai célállomás közötti ellátásért a csempészek 300 és 3000 euró közötti összeget követelnek az Európába bevándorolni szándékozó afrikaiaktól.

Az ENSZ azt is felrója ezen szervezeteknek, hogy az embercsempészet mellett kábítószer-csempészet, hivatalos iratok hamisítása és rendőrtisztek megvesztegetése is szerepel a  tevékenységi körükben. Az elsősorban nyugat-afrikai bűnszövetkezetek gyakran együttműködnek európai bűnözői csoportokkal is.

Csupán Spanyolországban 1200, csempészettel gyanúsított személyt vettek őrizetbe az idei év első felében, 38 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában - közölték csütörtökön a madridi hatóságok.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.