A kínai gyerekcipőt is EU-dömpingvám sújthatja

Az Európai Bizottság új javaslata szerint jóval szélesebb körbensújtaná 10-16,5 százalékos dömpingvám az ázsiai lábbeliket. Ágazatiszervezetek áremelkedés veszélyére figyelmeztetnek.

A Kínával egyébként feltűnően jó gazdasági kapcsolatokat ápoló Magyarország is támogatja, hogy az EU újabb dömpingvámot vessen ki a kínai és a vietnami cipőkre. Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos a napokban új javaslatot tett az önköltségi ár alatt Európába hozott ázsiai lábbelik megbüntetésére; a vietnami cipők esetében tíz, a kínaiak vonatkozásában  16,5 százalékos vám életbe léptetéséről a tagállamok hamarosan dönthetnek.

Az Európai Bizottság az ősszel vizsgálókat küldött Kínába, hogy tájékozódjanak a feltűnően olcsó, nyolceurós (kétezer forintos) tömegcipők előállításának körülményeiről. Bár Mandelson – az EU „megértő” Kína-politikájának jegyében – lapunk értesülése szerint fektetni próbálta a dömpingvám szükségességéről szóló főigazgatósági javaslatot, a vizsgálók jelentése alapján aligha tehet mást, mint hogy tovább folytassa a „csukacsatát”. Brüsszel szerint az ázsiai cipőipar rejtett állami támogatást kap, hogy az önköltségi ár alatt exportálhasson; a kiadás a dömping hatásaként keletkező extraprofittal térül meg.

A behozatali kvóták tavaly januári eltörlése Kína vonatkozásában azt eredményezte, hogy 2005 első negyedévében az EU-ba érkezett kínai cipőexport a hétszeresét tette ki az előző év azonos időszakában behozottnak. A vietnami cipőkre vonatkozó eddigi 16,8, míg a kínaiakra érvényes 19,4 százalékos dömpingvám engedélyezése októberben lejár. A gyerekcipők szociálpolitikai megfontolásokból engedélyezett eddigi kivételezése megszűnne, ha azzal a tagállamok is egyetértenek. Formálisan valószínűleg szeptemberben kerül az EU-tanács elé a javaslat. – A javaslat jó kompromisszumnak tűnik; az európai gyártókat is védi, és a vásárlókra is viszonylag kis terhet ró – mondták lapunknak magyar EU-források.    

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.