„Zárják be az összes titkos amerikai börtönt”

Az emberi jogok érvényesülésével foglalkozó ENSZ-bizottság azt követeli az Egyesült Államoktól, hogy haladéktalanul zárja be az összes titkos börtönt, és tegye lehetővé a Vöröskeresztnek, hogy azonnal kapcsolatba léphessen a fegyveres konfliktusokban elfogott személyekkel.

A független jogászokból álló testület a polgári és politikai jogokról szóló 1966-os nemzetközi konvenció teljesítését vizsgálja az aláíró 156 országban.

Az Egyesült Államokról szóló, pénteken kiadott jelentés szerint szavahihető és kétségtelen információk vannak arról, hogy Washington titokban letartóztat és titkos helyeken fogva tart személyeket hónapokon és éveken át. Ez a gyakorlat sérti a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, amelyet maga is aláírt. Az Egyesült Államok csak olyan helyen tarthat őrizetben embereket, ahol azok a jog teljes védelmét élvezhetik - szögezte le a testület, elutasítva azt az amerikai érvelést, hogy a megállapodás nem vonatkozik az Egyesült Államok területén kívül fogva tartott személyekre.

A jogászok egy másik megállapítása értelmében Washingtonnak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a szegények és a feketék jogainak érvényre juttatására. A jelentés szerint mindkét csoport hátrányokat szenvedett el a Katrina hurrikán átvonulása idején, és az újjáépítési folyamat során is.

A 18 jogászból álló bizottság bírálatát nem kötelező figyelembe venni, büntetést nem szabhat ki, csak a közvéleményt befolyásolja.
(MTI)

Muszlimok imádkoznak a guantanamói táborban
Muszlimok imádkoznak a guantanamói táborban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.