Landis „természetesen” tagad

Ahogy az az ilyen esetekben szinte már megszokott, Floyd Landis, a vasárnap zárult Tour de France amerikai győztese tagadja, hogy bármilyen tiltott szer segítette volna franciaországi sikerében.

"Fogalmam sincs, hogy mi a magyarázat a pozitív doppingtesztemre. Hogy az a vizsgálatot végzők hibájából adódott vagy több dolog szerencsétlen együttállásának következménye, esetleg én hibáztam, nem tudom" - mondta telefonos sajtókonferencia keretében a Phonak tengerentúli kerekese, aki azonban hangsúlyozta: biztosan nem külső forrásból származott a lebukását eredményező tesztoszteron. Arra a kérdésre, hogy használt-e valamilyen tiltott teljesítményfokozót a Tour alatt, Landis egyértelmű nemmel válaszolt.

Landis mintájában, melyet a 17. szakaszon aratott győzelme után, Morzine-ban szolgáltatott, túlságosan magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben a 30 éves versenyző B próbája is pozitív eredményt hoz, biztosan megfosztják első helyétől, s ő lesz a világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező kerékpáros viadalának első olyan győztese, akit dopping miatt utólag diszkvalifikálnak. Amennyiben ez megtörténik, az eredetileg második spanyol Oscar Pereirót hirdetik ki bajnoknak.

Elrontott ünnepről cikkez a francia sajtó

Elrontott ünnepről cikkez a francia sajtó, egyidejűleg pedig a kerékpársport hitelességének újbóli megkérdőjeleződését állapítja meg az újabb dopping-eset kapcsán.

"Egy év leforgása alatt megkérdőjeleződött a két legutóbbi Tour-győztes teljesítményének értéke, és ezzel együtt a kerékpározás, illetve a profi sport hitelessége. Ez nem jó hír" - utal a l'Equipe című lap arra, hogy a tavaly, hétszeres győztesként visszavonult Lance Armstronggal kapcsolatban is időről időre doppinggyanú vetődik fel. Az újság az elmúlt év augusztusában például arról számolt be, hogy az amerikai kerekessztár első, 1999-es Tour-diadala után lefagyasztott hat mintája - akkoriban még kimutathatatlan - EPO-t tartalmaz, és ez a lefagyasztott minták újbóli, 2004-es elemzése során derült ki. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által októberben felkért független jogi szakértő, a holland Emile Vrijman május végén tisztázta Armstrongot.

A Libération "Képmutatás" címmel számol be a mostani történésekről, s többek között arról ír, hogy "a szánalmas Landis-ügy elrontott mindent, egyúttal pedig igazolja azokat, akik szerint a profi kerékpársport gyógyíthatatlan betegségben szenved". "Néhány fehér bárányt leszámítva a kerékpársport narkós, a különböző készítmények nagy mennyiségben keringenek, minden csupán képmutatás és hazugság" - folytatódik a cikk. Az újság odáig elmegy, hogy kijelenti: "egy ilyen közegben engedélyezni lehetne a doppingolást, sőt talán inkább kötelezővé kellene tenni". "Radikális megoldás lenne, de így mindenki egyenlő eséllyel indulna. A versenyzők egy társaság kísérleti nyulaivá válnának, s az értékek közül a hatékonyság válna elsőszámúvá, illetve kizárólagossá."

A l'Humanité "Landis pozitív, elrontott ünnep" címmel utalt az újabb doppingesetre, majd a cikkben "a dopping sárgatrikósának nevezi" az amerikait.

A Le Figaro szerint "kérészéletűnek bizonyulhat Lance Armstrong korábbi segítőjének tündöklése, gyorsan véget érhet a tündérmese".

A Le Parisien/Aujourd'hui arról értekezik, hogy "a kerékpár világa már azt hitte, mindent megélt doppingügyben, egyvalami azonban még hiányzott a zaklatott történetéből, nevezetesen az aktuális Tour-győztes lebukása".

(forrás: MTI)

Landis: Ez megvan!
Landis: Ez megvan!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.