Magyar ezüst a Halálvölgyben

A világ egyik legnehezebb sporteseményén másodikként futott be a magyar Kónya Ákos. A Badwater Ultramaraton ugyanis igazi amatőrverseny.

A 31 éves étteremvezető ötödik éve dolgozik a kaliforniai Oceanside-ban, és a 217 kilométeres táv megtételéért csupán egy övcsatot kapott. A Badwater Ultramaraton ugyanis igazi amatőrverseny. Az idei mezőny 68 férfiból és 17 nőből állt, átlagos életkoruk 46,5 év.

Teljesítményük megértéséhez tudni kell, hogy közülük sokan szaunába állított futógépen edzettek. A három hegygerincen átvezető, összesen 5300 méter szintkülönbségű útvonal ugyanis a Death Valley-n (Halálvölgy) visz keresztül, ahol hétfőn több mint 50 Celsius-fok volt az árnyékban mért hőmérséklet. A szellő itt nem enyhülést hoz, hanem a Washington Post riporterének hasonlata szerint olyan, mintha hajszárító légáramával kellene szembefutni. Az aszfalt 63 fokos, ezért sokan ragasztószalaggal tekerik be cipőjüket. A verseny végére így is két-három számmal nagyobb cipőre van szükség, mint a rajtnál. Van, aki meztelen felsőtesttel fut, van, aki az egész testet fedő, sugárzást elnyelő köpenyben. A fejét azonban mindenki nedves kendőkbe, törülközőkbe burkolja, és a versenyzőket mérföldenként lelocsolják.

Az idei versenyt a tavalyi győztes Scott Jurek nyerte meg, 25 óra, 41 perc 18 másodperces idővel. Kónya 17 perccel lemaradva követte, a nők között a kanadai Monica Scholz 32:07:01-es eredménnyel végzett az első helyen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.