Én a völgybe, te az űrbe

Újra a Művészetek Völgye része Öcs falu, és visszatért a Krétakör Színház is - ezúttal a taliándörögdi űrtávközlési központba. A ma kezdődő programsorozatban újdonság a Mobilfilmfesztivál és a zsidó kulturális minifesztivál, valamint az ÖrökségVölgy.

Nincs még együtt a büdzsé, a tervezett 180 millió forint a tíznapos Művészetek Völgyére, de Márta István fesztiváligazgató nem hajlandó beszélni erről, és arról sem, hogy miért nem. Valószínű, elege lett abból, hogy sokszor elhangzott: mindig a nyilvánosság előtt sírja ki az utolsó forintokat a fesztiválra. Ha lesz elég pénz, ha nem, a Művészetek Völgye ma kezdődik. Jóval több újdonsággal, mint az elmúlt pár évben.

Évekig a Monostorapátiban felállított cirkuszban játszott a Völgy idején a Krétakör Színház. A tavalyi évet kihagyták, az idén új falut választottak. A taliándörögdi űrtávközlési központ mozgatta meg a társulat fantáziáját. Az ipari műemléket egyébként a Magyar Telekom ingyen bocsátotta rendelkezésükre. A Krétakör nemcsak az ide készített előadását, A csillagász álmát játssza esténként, hanem napközben ŰRbázisSÉTÁ-ra, Krétapéta című gyerekprogramra, sci-fi filmklubba, szabadegyetemi előadásra hívja az érdeklődőket.

A Bárka Színház évek óta Pulán táborozik le. A Kikötőben minden nap gyerekfoglalkoztatókkal, templomi koncerttel, (Nem) mindennapi irodalom című beszélgetős műsorral, filmvetítéssel, színházi előadással, koncerttel és Bárkalakomával készülnek. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház Pulán és Kapolcson is játszik. A színművészeti egyetem harmadéves zenés színész osztálya több előadással mutatkozik be

Az elmúlt években Kapolcs, Vigántpetend, Pula, Monostorapáti és Taliándörögd mellett Öcs is a Völgyhöz tartozott. Tavaly kilépett, és önállóan rendezte meg a Kisöcsi fesztivált. Az idén újra összeáll a hat falu - döntöttek a polgármesterek. Öcsön, a Kőfejtőben a világ- és a népzene kap helyet. Fellép például a Besh o droM, a Muzsikás, a Dresch Quartett, Lajkó Félix, David Yengibarjan, Palya Bea, Szalóki Ági, valamint cseh, vajdasági, szerb, szibériai együttesek. A Muzsikás együttes zenés sétát is vállalt. Augusztus 2-3-án Csángó gálát rendeznek ugyanitt - hatvan moldvai és gyimesi csángó zenésszel, táncossal.

Bár Márta István évek óta emlegeti, hogy a nehéz anyagi helyzetben sem "adja el" a helyszíneket a szponzoroknak, az elven kicsit módosítania kellett. A nép- és világzenei színpadot a T-Comról nevezték el, és egyik új projektjüknek is "beépített" címe lett: I. Magyar Nokia Mobilfilmfesztivál. Mint mondja, máshogy nem lehetett volna kivitelezni a mobillal forgatott filmek versenyét, amelynek zsűrielnöke Jancsó Miklós.

Az idei Művészetek Völgye kiemelt témája a kulturális örökség védelme lesz, a programokat Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai állították össze. Lesznek benne kiállítások, vetítések, interaktív multimédiás programok, előadások. Beszélgetésre hívnak építészeket, régészeket, művészettörténészeket, táj- és kertépítészeket, hogy a látogatók megismerhessenek jó pár műemléket, történeti belvárosok építészetét, kastélyparkjainkat. Sőt - akárcsak a Muzsikás együttes -, ők is sétákat indítanak (zene nélkül). Az ÖrökségVölgyhöz kapcsolódik a zsidó kulturális minifesztivál egyik programja is. A nemrég rendbehozott kapolcsi zsidó temetőben mond beszédet Schweitzer József nyugalmazott főrabbi.

Sor kerül a szokásos koncertek is: rock- és alternatív zene lesz Monostorapátiban, dzsessz Kapolcson, és megrendezik az ÜtősVölgyet az Amadinda Együtessel Taliándörögdön.

Ma kezdõdik a hat falu fesztiválja
Ma kezdõdik a hat falu fesztiválja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.