Témaváltást ajánl a kormányfő

Rendkívüli helyzetben történik csak ilyen - nyilatkozta a Fidesz szóvivője tegnap délután, tehát még azt megelőzően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "műsorváltozásos" beszédet tartott a Magyar Televízióban.

A helyzetértékelés annyiban téves, hogy az időpont megválasztása inkább a kormányfő rendes évi szabadsága megkezdéséhez, mintsem valamiféle különleges helyzethez kötődik.

A megszólalás tartalma mindazonáltal érzékeltette, nem véletlenül kért szót vakációja előtt búcsúzóul a miniszterelnök. Fordítani kíván ugyanis a közbeszéd irányán. A társadalmat megosztó, és a friss közvélemény-kutatások szerint a szocialisták bázisát is megtépázó megszorítások helyett a reformokról, illetve az új uniós költségvetési ciklus adta lehetőségekről szeretne párbeszédet folytatni.

A beszéd nem rögtönzött mivoltát látszik igazolni, hogy az utóbbi két nap két fontos - de nem váratlan - bejelentése köré szerveződött.

Az egészségügy szerdán bemutatott zöld könyve körül kezdődő vitát Gyurcsány megpróbálta elmozdítani arról a szintről, ahol az még a megszorításokkal érintkezhet. Nem a vizitdíjról, a dobozdíjról, az ágydíjról - tehát az esetleges fizetési kötelezettségekről szólt, hanem arról a helyzetről, hogy Magyarország nem költ kevesebb pénzt az egészségügyre, mint egy sor másik állam, ahol az emberek mégis, átlagosan évekkel tovább élnek, mint itt. Valami tehát rosszul működik, még akkor is, ha mindenki a legnagyobb jóindulattal próbál helytállni egy igen kevéssé hatékony rendszerben. A kormányfő azt szeretné, ha arról folyna párbeszéd, miként lehet az országot kihozni ezekből az évtizedes intézményi betegségekből.

Tévébeszéde második elemeként egy tisztán pozitív, de cseppet sem egyszerű kérdéskör megvitatását ajánlotta az országnak a miniszterelnök: az unió következő költségvetési ciklusában az ország rendelkezésére álló mintegy nyolcezermilliárd forintnyi összeg optimális felhasználásáról szeretne párbeszédet. A kormányfő ehhez egyelőre témavázlatot adott. Az Új Magyarország fejlesztési tervet mutatta be tegnap Gyurcsány Ferenc. Benne azokat a fő témaköröket, amelyekre érdemes az európai és hazai pénzeket összegyűjteni, illetve azokat a földrajzi területeket, amelyek kiemelt, illetve amelyek átlagos támogatásra számíthatnak. Konkrét számok, megvalósítandó projektek ezen a szinten még nem szerepelnek, csak arányok és irányok, amelyeken a viták során lehet változtatni is.

A Fidesz egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy a kormányfő Új Magyarországáról tárgyaljon. Szijjártó Péter szóvivő azzal előzte meg a tegnapi tévébeszédet, hogy Gyurcsánynak vissza kell vonni az utóbbi hetek intézkedéseit, mert azok mélységes válságba taszítják az országot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.