Pénteken nyit a Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye pénteken megnyitja kapuit. Július 28. és augusztus 6. között hat faluban 74 helyszínen 1025 programon 3300 művész lép majd fel.

Márta István elmondta: a 18. Művészetek Völgye Fesztivál tíznapos programsorozatának teljes költségvetése 185 millió forintot tesz ki, s az összeg 90 százaléka "együtt lesz", ha az egyik legnagyobb hazai cég támogatása is biztossá válik.

Márta István szerint az úgynevezett dologi kiadások (a színpadok és technikai eszközök, valamint orvosi és mentőügyeletek biztosítása, a rendezők, az őrző-védők fizetése és a száznál több mobil vécé felállítása) a költségvetésnek legalább a 60 százalékát jelentik. Megjegyezte: ha a művészek közül sokan nem fél- vagy negyedgázsiért lépnének fel, s nem fizetnék többen is maguk a szállásukat, akkor a költségvetés akár több százmillió forintra is emelkedhetne.

Az igazgató tájékoztatása szerint a hat Balaton-felvidéki településen - Kapolcs, Monostorapáti, Öcs, Pula, Taliándörögd és Vigántpetend - részt vehetnek az érdeklődők összesen mintegy 170 koncerten, 60 színházi előadáson, 30 filmvetítésen, 80 kiállításon, mintegy 100 gyermekműsoron és még számos más programon. A fesztivál ideje alatt jelenik meg a Tájak, korok, múzeumok sorozat keretén belül a Művészetek Völgye falvai című, fotókkal gazdagon illusztrált könyv is.

Újdonság az is, hogy Örökségvölgy elnevezéssel több napon át és több programon mutatják be - összefogva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal - a Művészetek Völgye természeti és építészeti értékeit, s egyéb örökségkincseit - mondta az igazgató.

Tájékoztatott arról is, hogy Moldvából és Gyimesből 50 tagú csángó tánccsoportot és népzenészeket várnak. Hozzátette: kuriózumnak számít majd az is, hogy a Krétakör Színház a taliándörögdi - már használaton kívüli - műholdadó-vevő állomáson tart Ufóbázis címmel előadásokat.

"Sok ínyencség és újdonság lesz idén a programokban" - hangsúlyozta a fesztivál igazgatója. Elmondta: a pénteki 16.30 órai megnyitót követően Kapolcson például koncertet ad a katolikus templomban a Custos Consort együttes, a Malomszigeten a szentesi Horváth Mihály Gimnázium ex-drámatagozatos diákjai rendeznek utcaszínházat, a Malompart vendéglő Jazzszínpadán pedig a budapesti Jazzpression és az orosz Volkov Trió lép fel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.