Biodízel üzemet építenek Komáromban

Biodízel alapanyag előállítására alkalmas üzemet hoz létre a Molkomáromi telephelyén az osztrák Rossi Beteiligungs GmbH-val közösen -jelentette be a Mol fejlesztési igazgatója, amikor a két vállalategyüttműködési megállapodást kötött Budapesten.

Évi 150 ezer tonna kapacitású "biodízel komponens üzemet" építenek.  A barnamezős projekt keretében létesülő gyáregység 2007 novemberében kezdi a próbaüzemet.

A tervek szerint a Mol kutaknál 2008. január elsejétől már 4,4 százalékos biokomponens tartalmú gázolajat is lehet majd tankolni.

A 75 százalékban osztrák, 25 százalékban a Mol tulajdonában lévő új cég öt éven keresztül 120 ezer tonnát a Molnak szállít, 30 ezer tonnát pedig külföldön értékesít.

Az üzem repce, napraforgó és használt sütőolaj alapanyagokat használ majd fel a biokomponens előállításához. A Mol komáromi üzeme a vízi és vasúti szállítási lehetőségek, illetve a százhalombattai finomítóhoz vezető csővezeték miatt ideális helyszín - jegyezte meg a fejlesztési igazgató.

Az üzem szükség esetén állati zsiradékokat is képes lesz felhasználni. A melléktermékként keletkező glicerinről égetéssel gyógyszer- vagy  más ipari felhasználással gondoskodnak. A gyáregység 35-50 embernek ad munkát.

A Mol teljes igénye biodízel komponensből évi 200 ezer tonna. Az olajtársaságnak az ellátás-biztonsági megfontolásokból kulcsfontosságú, hogy legyen saját üzeme. A tervek szerint a Rossi Biofuel Zrt. által szállított 120 ezer tonnán kívül további 40 ezer tonna biodízel komponenst vásárol majd négy magyar cégtől. A fennmaradó hányadot a cég Szlovákiából elégíti ki, azonban ennek részletei egyelőre még nem ismertek.

A beszállítói pályázatra jelentkező 23 magyarországi cég közül a Mol a bábolnai Ökoline Kft. felújított üzemét, a gyöngyösoroszi Envirocomplex zöldmezős beruházással létrejövő egységét, a Közép-Tisza MG kunhegyesi létező technológiáját és az Inter-Tram Kft. mátészalkai ugyancsak már működő létesítményét választotta ki.

A biokomponenst tartalmazó gázolajat tankoló autósok 2-3 százalékkal kevesebb szén-dioxidot juttatnak majd a légkörbe, mint amennyit a hagyományos gázolajjal tennének. Ezen kívül a biodízel komponens előállítása is kevesebb energiát igényel a gázolaj előállításhoz képest, tehát maga a termelés is "szén-dioxid megtakarítással" jár, állítja Thernesz Artúr fejlesztési igazgató.

Elmondta azt is, hogy a jelenlegi szabványok legfeljebb 5 százalék biokomponens belekeverését engedik meg gázolajba. A Mol több olajtársasággal együtt lobbizik azért, hogy ez az arány 10 százalékra emelkedjen. A magyar autópark ugyanis szakértők szerint ilyen keverési arányt a motor átállítása nélkül elbírna.

(forrás: MTI)


(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.