Őszre WTO-tag lehet Oroszország

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete megerősítette, hogy őszremegszülethet a két ország megállapodása, amely lehetővé tesziOroszország belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

Egyetlen komoly kérdést kell megoldani ahhoz, hogy lezárhassák az orosz WTO-belépéshez való amerikai hozzájárulás feltételét alkotó piacnyitási jegyzőkönyvet, amelyről tíz esztendeje tartanak a tárgyalások, idézte William Burns nagykövetet a Rosszijszkaja Gazeta című lap csütörtökön.

A nagykövet szerint azért nem sikerült a Nyolcak (a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország)júliusi, szentpétervári csúcstalálkozóján aláírni a megállapodást, mert az orosz fél bejelentette, hogy ellenőrzést szeretne tartani az orosz piacra szállító amerikai húsfeldolgozó üzemekben.

- Amerikai részről teljesen megértjük Oroszországnak azt a szándékát, hogy védeni akarja az orosz fogyasztók érdekeit, és teljes mértékben készen állunk az együttműködésre az ellenőrzésben - mondta a nagykövet. William Burns közölte, információi szerint mindkét fél arra számít, hogy október közepére lezárulhat a vizsgálat.

A Nyolcak szentpétervári találkozója előtt az amerikai elnök kereskedelmi képviselője, Susan Schwab úgy nyilatkozott, hogy a nyitva maradt kérdések 90 százalékát, köztük az amerikai szellemi tulajdonjogok oroszországi oltalmazásának problémáit rendezték, az Egyesült Államok azonban még biztosítékokat akar Oroszországtól az amerikai mezőgazdasági szállítások útjában álló egyes akadályok eltávolítása, jelesül a növény- és  állategészségügyi szabályozás ügyében.

German Gref orosz gazdasági miniszter szerint, ha sikerül idén ősszel aláírni az amerikai-orosz jegyzőkönyvet, Oroszország 2007. március végén válhat a WTO tagjává. Közben azonban újabb nehézség támadt: az orosz-grúz viszony elmérgesedése egyebek között oda vezetett, hogy Grúzia a közelmúltban visszavonta korábbi hozzájárulását Oroszország WTO-tagságához.

A WTO-ba történő felvétel feltétele, hogy minden tagország jóváhagyja az újonnan jelentkező csatlakozását. Moszkva 1994 óta tárgyal a WTO-ba való belépésről, és ennek fontos feltétele a jelenlegi tagokkal, köztük az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó megállapodása Oroszországnak már számos országgal van, köztük az Európai Unióval, Kínával, Japánnal, Ausztráliával.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.