Batiz: nem lesz rakétatámaszpont Magyarországon

A KDNP szerint a kormánynak tájékoztatnia kell az embereket arról,valóban akarnak-e amerikai rakétákat telepíteni az ország területére –közölte a KDNP biztonságpolitikával foglalkozó országgyűlésiképviselője sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő úgy reagált, hogy nemlesz rakétatámaszpont Magyarországon.

"A magyar kormány folyamatosan hallgat ebben a kérdésben, (...) néha kategorikusan cáfol és tagad. (...) Ha van egy ilyen szándék a kormány részéről, akkor (...) valljon színt a kormány, őszintén mondja el a magyar embereknek, hogy van-e ilyen rejtett, titkos szándéka (...), részt akar-e venni ebben a programban, milyen módon akar részt venni ebben a programban, tényleg amerikai rakétákat akar-e elhelyezni Magyarországon" - mondta Simicskó István.

Hozzátette: a nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint folynak tárgyalások amerikai rakéták Magyarországra telepítéséről is. Mint mondta: a cseh külügyminiszter sem cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint amerikai szakemberek jönnek Csehország mellet Magyarországra is augusztusban. E hírek szerint ekkor megvizsgálják, hol lennének alkalmas területek ilyen infrastruktúra telepítésére.

Simicskó szerint, ha a kormánynak vannak ilyen szándékai, akkor mondják el a társadalomnak, hogy ennek mik az előnyei és melyek a hátrányai.

"A világtörténelemben mindig az érzékelhettük, hogy ha valaki (...) az egyensúlyt megbontotta, ha rakétákat helyezett el, akkor a másik fél is ezt tette, (...) és ennek beláthatatlan következményei lesznek" – mondta Simicskó.

A KDNP szerint e kérdésről a kormány nem dönthet, csak az Országgyűlés, de kívánatos lenne a végső döntés előtt népszavazást kiírni.

"A magyar nemzeti érdeket is figyelembe kell venni, és ez alapján a magyar társadalom bölcs döntést tudna hozni" - fogalmazott.

Juhász tapogatózásról beszélt

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter július elején közölte: az előző kormányzati ciklusban valóban volt olyan amerikai "tapogatózás", amely arról szólt, hogy Magyarország is részese lehessen ennek a rendszernek.

De nem rakéták Magyarországra telepítéséről volt szó a megbeszéléseken, hanem egy, a ballisztikus rakéták mozgásának észlelését, nyomon követését segítő radarrendszerről. Hozzátette: az egyeztetések elkezdődtek, majd abbamaradtak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy hivatali ideje alatt semmilyen megkeresést nem kaptak az ügyben sem az Egyesült Államoktól, sem a NATO-tól.

Batiz András kormányszóvivő közölte: "teljesen alaptalanok azok a híresztelések, amelyek szerint az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi rendszer telepítését fontolgatja hazánk területén".

A kormányszóvivő szerdai közleménye szerint Magyarországot ebben az ügyben sem hivatalos, sem pedig nem hivatalos formában nem kereste meg sem az Egyesült Államok, sem a NATO, ezért az ország rakétavédelmi programban való részvételéről is értelmetlen beszélni. Minden ehhez hasonló találgatás teljesen légből kapott.

A budapesti amerikai nagykövetség is cáfol

A közelmúltban semmilyen egyeztetés nem volt az Egyesült Államok és Magyarország között arról, hogy Magyarország is részt vegyen a kelet-közép-európai régióba tervezett amerikai rakétavédelmi rendszerben – nyilatkozta ezután a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja.

Ugyanakkor elismerte, hogy helyesek a távirati iroda azon értesülései, miszerint másfél évvel korábban folytak tárgyalások egy tervezett védelmi rendszerről Magyarországon. Hangsúlyozta azonban, hogy ezeken a megbeszéléseken nem volt szó konkrétumokról, mindössze általánosságban tárgyaltak a szövetséges felek a hosszútávú tervekről.

    Június végén a cseh külügyminiszter megerősítette a cseh sajtó értesülését, amely szerint az Egyesült Államok Közép-Európában, Csehország, Lengyelország vagy Magyarország területén rakétatámaszpontot szeretne létesíteni.

    Július 20-án a Kommerszant orosz lap azt írta, hogy augusztusban Magyarországon szemlélődnek azok az amerikai szakértők, akik "rakétavédelmi komponenseknek" keresnek telephelyet Közép-Európában.

    A cseh közszolgálati rádió azonban kedden azt az értesülést közölte, hogy Magyarország már nem szerepel azon közép-európai országok között.


(forrás: MTI)

Batiz András
Batiz András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.