Vízben, tűzben

A villamosok még nem járnak a Margit hídon, de már serényen pingálják a megerősített lámpaoszlopokat, a szigeti behajtónál lázasan nyírják a gyepet, a régi-új Hajósban tempósan tolják a murvával teli talicskát: ma kezdődik az úszó Európa-bajnokság.

A harmadik a sorban, mert, ugye, 1926-ban éppen a magyar főváros rendezte az első Eb-t (Bárány István volt a leggyorsabb 100 méteren), majd 1958-ban is itt volt a kontinensverseny (bár az úszók akkor csak kevésbé fényes érmeket szereztek, Újvári "Pinokkió" László műugróaranyát azóta se sikerült lekopírozni).

A mostani esemény kapcsán már a rajt előtt is akad örömhír: megtartják!

Nem lehettünk ebben mindig biztosak, elég legyen a Lágymányostól a Kőér utcán át a Margit-szigetig terjedő helyszínválasztási mizériára, esetleg a Tahi-Tóth László nevével fémjelzett amatőrteniszező- és zöldmegmozdulásokra emlékeztetnünk. Ehhez képest áll a két új medence, tribünök is magasodnak, működik a sajtóközpont, egészen jól mutat minden, s noha Szakadáti László, az Európai Úszó Liga (LEN) igazgatója érdeklődésünkre úgy fogalmaz, "jobb lenne, ha egy nappal a start előtt valamivel kevesebb meszesvödröt és melegítő versenyző feje fölött áthúzott kábelt lehetne látni", minden jel arra utal: ma 10 órakor a szinkronúszók egyéni számával (valamint Balatonalmádiban a hosszútávosok viadalaival) elindul a tizenkét napos műsor.

A hét végéig tartó, mondjuk úgy, felvezető programban csak e két szakág képviselői érdekeltek, a fő attrakciót jelentő úszó- és műugróversenyek hétfőn, illetve kedden kezdődnek. A nyolcezres nagy- és az ezerötszázas kismedence közönsége összesen 602 úszó - köztük 58 (!) magyar, a többszörös aranyesélyes Cseh László, valamint Gyurta Dániel és a többiek -, 115 műugró és 152 szinkronúszó fellépését kísérheti figyelemmel, míg a Balatonban 139 kitartásbajnok mártózik meg. A LEN tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy rekordszámú, több mint hétszáz médiaakkreditációt állítottak ki, továbbá, hogy huszonhat nemzet a helyszínről közvetíti az Eb eseményeit, még egyszer ennyi tévétársaság pedig öszszefoglalókat sugároz Budapestről. "Nagyon elégedettek vagyunk" - jegyezte meg Bartolo Consolo LEN-elnök.

A mai megnyitót este nyolc órától tartják, telt ház előtt. Ezt onnan tudjuk, hogy a belépés a ceremóniára és az azt követő betétszámra, a magyar-horvát válogatott vízipólómeccsre egyaránt ingyenes. A szervezők azokra ugyancsak gondoltak, akik attól tartva maradnának otthon, hogy föntről is jön a víz: minden nézőnek esőkabáttal kedveskednek a bejáratnál.

További ajándékként, úgy hírlik, a villamosforgalom is megindul a hídon.

E HETI PROGRAM, MAGYAROKKAL

Szerda. Szinkronúszás: egyéni (Acsay Csilla), szabadon választott selejtezők, 10 óra; egyéni, kötelező, 18. Hosszútávúszás: férfi 10 km, 10 (Nagy-Pál Levente, Gercsák Csaba, Sasvári Balázs); női 5 km, 10 (Prohászka Ágnes, Sallai Ágnes, Gledura Bianka).

Csütörtök. Szinkronúszás: páros (Ökrös Anna, Aranyossy Zsófia), szabadon választott selejtezők, 10; páros, kötelező, 18. Hosszútávúszás: férfi 5 km, 10 (Gercsák Csaba, Sasvári Balázs, Szilágyi Egon); női 10 km, 10 (Kovács Rita, Barsi Klaudia, Hebbache Szabrina).

Péntek. Szinkronúszás: csapat (Magyarország), szabadon választott selejtező, 10; csapat, kötelező (18).

Szombat. Szinkronúszás: egyéni, döntő, 11; csapat, döntő, 18. Hosszútávúszás: férfi 25 km, 10.

Vasárnap. Szinkronúszás: páros, döntő, 11; csapat, kombináció, 18. Hosszútávúszás: női 25 km, 10 (Barsi Klaudia, Kovács Rita, Troppert Noémi).

Budapest húszmillió forinttal járult hozzá a Margit-szigeti Hajós Alfréd uszoda kétmilliárdos kibővítéséhez; a főváros további 40 milliós logisztikai támogatást is ad: az akkreditáltak ingyen utazhatnak a BKV járatain. A repülőtér és a szállodák, valamint a hotelek és az Eb helyszíne között különbuszok szállítják a részvevőket; az esemény idején vízibuszokkal is el lehet jutni a Margit-szigetre. A versenyzők, edzők, szakemberek és szponzorok mintegy húszezer vendégéjszakás forgalmat jelentenek a budapesti szállodáknak: többségük négycsillagos fővárosi házakban száll meg. A jegyértékesítést a lottózókon kívül az IBUSZ országos hálózata végzi. Gaál Sándor, a sportiroda igazgatójának tájékoztatása szerint online-rendszerük segítségével - a szabad helyek függvényében - elvégezhetők a foglalások, az igényesen megtervezett biankó jegyekre a nyomtatóval helyben ki is állítják az adott versenyre szóló belépőt. Az eladott jegyek 40 százalékát külföldiek vették meg. Elővételben a tikettek mintegy fele kelt el; ez a szakember szerint telt házas rendezvényt sejtet. (Munkatársunktól)

Lassan ugrani is kell...
Lassan ugrani is kell...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.