Minden negyedik emlősfaj léte veszélyben van

Több mint 16 ezer növény- és állatfajt fenyeget a kipusztulás közvetlen veszélye a Természetvédelmi Világszövetség (IUNC) most közzétett nemzetközi Vörös Könyve szerint. A legnagyobb bajban a jegesmedvék, a vízilovak és egyes édesvízi halfajok vannak, legtöbbjük sorsát a globális felmelegedés pecsételheti meg.

Az idei jelentés szerint kipusztulás fenyeget minden harmadik kétéltűt, a világ tűlevelű fáinak és emlőseinek negyedét és a madárfajok nyolcadát. A kiveszőben lévő állatok és növények eltűnésének legfőbb okozója az emberi tevékenység, elsősorban az élőhelyek megsemmisítése. A jegesmedvéket főként a globális klímaváltozás, és ennek következtében a jégsapkák olvadása fenyegeti: a jeges környezethez szokott ragadozók táplálékszerzését teljesen ellehetetleníti a megváltozott környezet (a vadászataik sikere az északi-sarkvidék úszó jégtábláitól függ, ezek híján most gyakorlatilag úszva kellene a fő zsákmányuknak számító fókákat elejteniük). Az utóbbi időben már kannibalizmusra is kényszerült jegesmedvék száma 30 százalékkal fog csökkenni a következő 45 évben.

A vízilovakat a háború tizedeli, a harcok sújtotta Kongóban 95 százalékuk már elpusztult. Az állatokat illegálisan vadásszák a húsukért és álkapocs-csontjukért, hatékony helyi hatalom híján az öldöklésnek semmi sem szab határt.

Az édesvízi halak szenvedték el a legdrámaibb számszerű csökkenést az utóbbi években az élőhelyeiket károsító tevékenységek - a vízkiemelés, a vízszennyezés, az erdőirtás - miatt. A Földközi-tenger medencéjében élő 252 faj több mint a felét fenyegeti a kipusztulás

Az idei Vörös Könyv adatai a www.redlist.org internetcímen férhetők hozzá angol nyelven. (H. M.)

Csak állatkerti látványosság marad?
Csak állatkerti látványosság marad?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.