Háromszáz hektár természetesen

A Berekfürdőn élő Hubai Imre a kilencvenes évek végén kezdett biogazdálkodásba, ám csak két éve kap külön támogatást a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapprogramjából.

Korábban nem járt ezért pluszpénz, de - mint mondja - nem is a különjuttatások miatt, hanem elvből lett biogazdálkodó. Egy biztos:segítségére van a megemelt földalapú támogatás, mert a biogazdálkodásköltségesebb, mint a hagyományos, vegyszeres.

A berekfürdői gazda elutasítja a vegyszerezést, a génmanipulációt, saját vetési naptár szerint ülteti el a búzát, napraforgót, s gyógynövényekkel kevert komposzttal gazdagítja a földjét. A különleges növénytermelési és állattartási körülmények miatt így a hektáronkénti 18 ezer forintos földalapú támogatás mellé 25-30 ezer forintos plusztámogatást kap az állami forrásokból. Az unióban a gazdálkodási év szeptembertől 1-jétől augusztus 31-ig tart, s annak leteltével jár a támogatás, így általában minden évben ősszel jutnak hozzá a pénzükhöz a gazdák.

Hubai Imre családi gazdasága - fiával, lányaival, feleségével és vejével együtt - nem csupán a növénytermesztésre korlátozódik. Állatokat is tartanak, s mintaboltjukban biotermékeket is árusítanak. Vállalkozásuk ötven embernek ad munkát, s több tucat termelőtől vásárolnak fel egészséges körülmények között termelt növényeket. Háromszáz hektár földet őstermelőként művelnek, s ezen biogazdálkodóként ugyanolyan mennyiségű, de magasabb minőségű termésátlagot érnek el, mint a környékbeli, hagyományos, műtrágyázó, vegyszerező gazdálkodást folytatók. Telephelyükön akad juh, birka, mangalica, kecske, tehén, ló és szárnyas jószág. Az állatok azt a vegyszermentes búzát, kukoricát fogyasztják, amelyek a környékbeli bioföldeken teremnek.

A természetes körülmények között működő mintagazdaságba korábban leginkább a Berekfürdőn nyaraló német, svájci és osztrák vendégek jártak vegyszermentes paprikáért, paradicsomért, gyümölcsökért, az utóbbi időben azonban egyre több magyar is felfedezi Hubaiék "biopiacát", s innen viszi haza a friss árut.

Biosonka biomangalicából
Biosonka biomangalicából
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.