A kiszolgáltatottság öregít

Brit ikerkutatók szerint a kétkezi munkásoknak nemcsak rosszabb a soruk, de hamarabb meg is öregednek.

Tim Spector, a londoni St. Thomas kórház ikerkutatója és kollégái 1552 női ikerpár DNS-állományának kopását vizsgálta a kromoszómák végén található védő DNS-szakaszok, a telomerek hosszának mérése útján. A telomerek ugyanis osztódáskor és stresszhelyzetben rövidülnek, hosszukból ezért a biológiai életkorra lehet következtetni. A nyert adattömegből merített eredményeket az Ageing Cell - Öregedő sejt - című, a sejtek biofizikájával és biokémiájával foglalkozó amerikai szakfolyóiratban publikálták.

A kutatók - miután statisztikailag kompenzálták az életkor, a testtömegindex, a dohányzás és testmozgás telomerekre gyakorolt hatását -, úgy tapasztalták, hogy a telomerek hossza a társadalmi helyzettől függ.

A statisztikai számítások szerint a társadalmi-gazdasági ranglétra legalján található három fizikai munkás csoporthoz tartozó nők 46 éves korukra átlagosan 7 évvel voltak biológiailag öregebbek, mint a legfelsőbb három csoporthoz tartozók. A munkások fehérvérsejtjeinél átlagosan 140 DNS-bázispárral rövidebbek voltak a telomerek, mint az ugyanolyan idős, nem fizikai munkát végzőknél. Mivel évente általában 20 bázispárnyi kopik le a DNS telomer részéből, az adat azt mutatja, hogy a fizikai dolgozók mintegy 7 évvel voltak öregebbek.

A kutatók ellenőrzésképpen kiválasztottak 17 olyan nővérpárt, akik ellentétes társadalmi helyzetben lévő férfiakhoz mentek feleségül. Annak ellenére, hogy az ikrek azonos társadalmi-gazdasági helyzetből indultak, a jobb illetve a rosszabb helyzetbe került középkorú nők biológiai életkora már átlag 9 évvel eltért egymástól.

Tim Spector a jelenség okát az alacsonyabb társadalmi pozícióval járó kiszolgáltatottságban, és például az aránytalan díjazással járó pszichológiai stresszhelyzetben látja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.