A nőket jobban hizlalja a stressz

A szokásosnál hosszabb munkaidő, s az azzal együtt járó stressz a nők egészségére rombolóbb hatással van, mint a férfiakéra. A nők ugyanis stresszhatás alatt hajlamosabbak többet dohányozni, több kávét inni és több egészségtelen rágcsálnivalót - csokit, kekszet, chipset - fogyasztani, derült ki egy brit kutatók által végzett vizsgálat eredményéből.

A túlórák egyedül az alkoholfogyasztásra vannak valamelyest jótékony hatással, a nők ugyanis - a férfiakhoz egyébként hasonlóan - kevesebb alkoholt fogyasztanak abban az időszakban, amikor hosszabb időt kell tölteniük a hivatalban.

- A férfiak életmódjára, a túlórázás, illetve a munkahelyi stressz kevésbé hat negatívan, a nők azonban kimutathatóan több zsíros rágcsálnivalót, édességet vesznek magukhoz, több koffeintartalmú italt isznak, és több cigarettát szívnak el ezekben az időszakokban. Ráadásul ilyen időszakokban hajlamosabbak a konditerem látogatását, a kocogást, a testedzést is elhanyagolni - jelentette ki Daryl O'Connor, a Leedsi Egyetem munkatársa.

Elmondta: a stressz megváltoztatja az emberek étkezési szokásait, egy-két feszültebb esemény, egy prezentáció, be nem tartott határidő, vagy a főnökkel való beszélgetés elsősorban a nőket készteti arra, hogy a szokásosnál jóval többet nassoljanak a főétkezések között, és általában véve is a hizlalóbb, kalóriadúsabb étkeket részesítsék előnyben a gyümölcsökkel és zöldségekkel szemben.

A legsebezhetőbbek e tekintetben az úgynevezett érzelmi evők, akik önértékelési zavarokkal küszködve, aggodalmukban, érzelmi felajzottságukban, vagy éppen bizonytalanságukban, mintegy menekülésként fordulnak az evéshez - figyelmezettek a Leedsi Egyetem munkatársai.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.