Ingázás a nyaralóból

Egy jövőbe tekintő tanulmány szerint a vállalatok egyre több "puha" és egyre kevesebb "kemény" szabadságot adnak majd dolgozóiknak

Figyelemre méltó előrejelzéseket tartalmaz a Thomson utazásszervező csoport által rendezett Future Forum-Holiday tanácskozás munkáját összefoglaló tanulmány. E szerint tíz év múlva egészen másként fest majd a brit társadalom, mint most. Elöregszik a lakosság, több lesz a nő, mint a férfi, gyakorlatilag megszűnik a hagyományos család, növekszik a gyermekeiket egyedül nevelő férfiak és nők száma, kevesebben házasodnak össze, de még így is több lesz a válás, kevesebb gyerek jön világra, ráadásul a nők későre halasztják a szülést. Mindezek a demográfiai változások lényegesen befolyásolják a munkavégzést.

A munkán kívüli élet egyre kevésbé lesz kiszámítható, a szabadidő túlzsúfolttá válik. A "szingli" háztartások csekélyebb jövedelme és a háztartási adósságok növekedése együttesen még intenzívebbé teszi a munkát, és nyomást gyakorol a dolgozókra. Frank Shaw, a Centre for Future Studies jövőkutató intézet vezérigazgatója szerint mindez a munka és a családi élet merev struktúrájának felbomlásához vezet 2016-ra.

Ennek megfelelően, valamint az informatika fejlődésének - a laptop, az e-mail és a világháló általánossá válásának - köszönhetően elmosódnak a határok a munka és a vakáció között. Kulcsfontosságú szerepet kap a nemzetközi közlekedés. A külföldi ingatlannal rendelkező britek egyre inkább azt tekintik fő lakhelyüknek, és rendszeresen ki-bejárnak majd a szigetországba. Fokozatosan kialakul egy alacsony költségű "ingázási övezet", amely egészen Barcelonáig, Marrakechig, Dubrovnikig vagy akár Tallinnig tart. A repülőtereken gyors "fast-track" útlevélkezelést vezetnek be az ingázóknak.

Gyakorlatilag elavul a hagyományos húsz munkanapos éves szabadság: a munkahelyek "kemény" és "puha" vakációt biztosítanak dolgozóiknak. Az előbbi alatt elfelejthetik munkaadójukat és nincs szükség kommunikációra, míg a puha szabadság idején elvárják tőlük, hogy a maguk által választott helyen meghatározott mennyiségű munkát végezzenek.

Az utazási irodák azzal számolhatnak, hogy erősödik a távoli, egzotikus tájakra irányuló turizmus, amely lehetővé teszi, hogy az emberek maguk mögött hagyják a civilizációt, de az utazásszervezők a kulcsfontosságú "bejáró" repülőterek közötti rugalmas közlekedés megszervezésében is fontos szerepet játszanak majd. Vasárnap késő este, hétfőn kora reggel, majd péntek délután gyakori ingajáratokat kell indítaniuk a városok és a repülőterek között.

Az agglomeráció nemzetközi kiszélesedésének további oka, hogy a szigetország városai egyre zsúfoltabbak és lassan megfizethetetlenek, a körülöttük lévő hagyományos településgyűrű pedig "megtelt". A Future Forum részvevőinek számítása szerint 2016-ra másfél millióan lesznek azok a britek, akik a szigetországban dolgoznak, de külföldön élnek.

A trend támogatói azonban kevéssé veszik figyelembe a környezeti szempontokat, a repüléssel járó üzemanyag-fogyasztást, a gázkibocsátás növekedését, a globális felmelegedést, az ózonréteg elvékonyodását, mint ahogy nem említik az utazással járó fáradságot, idegeskedést, rejtett költségeket, bonyolult adózási szempontokat sem, amelyek végeredményben csökkenthetik a nagy ötlet vonzerejét.

Kánikulában a hazai tengerparton is hûsölnek a britek. Néhány év múlva talán könnyebben elszabadulnak
Kánikulában a hazai tengerparton is hûsölnek a britek. Néhány év múlva talán könnyebben elszabadulnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.