Összeomlottak a WTO-tárgyalások

Felfüggesztették a világkereskedelmi tárgyalások Doha-fordulóját - jelentette be tegnap Genfben Pascal Lamy, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főigazgatója.

Az első hírek és értékelések egyértelműen öszszeomlásról beszélnek, nagy kérdés azonban, hogy pontosan mi is hever romokban.

- Az az ambiciózus terv omlott össze - mondta lapunknak Major István nagykövet, aki Magyarországot képviseli a WTO-nál -, amely azt célozta, hogy a nyári szezon előtt tető alá hozzák a megállapodást. A terv hordozója a G6-csoport volt (Egyesült Államok, EU, Brazília, India, Ausztrália és Japán), ám az elmúlt napok tárgyalásai után kiderült, hogy nem sikerül az áttörés. A mostani sikertelenség azt jelenti - tette hozzá Major -, hogy néhány hónappal, esetleg néhány évvel is kitolódik a folyamat.

- Nem történt azonban katasztrófa - hangsúlyozta a nagykövet. A világkereskedelmi tárgyalások előző, úgynevezett Uruguay-fordulója is három évvel tartott tovább az eredeti terveknél, és az azt megelőző Tokió-forduló is hosszabb volt. Formálisan - ahogy az várható volt - az agrárkereskedelem kérdésein állt fejre a folyamat, és főképp az amerikai értékelések szerint az EU merevségén. Ugyanakkor az uniónak, benne Magyarországnak nem kell, hogy rossz legyen a lelkiismerete - hangsúlyozta Major. A mi oldalunk úgy ítélte meg, az eddig tett engedmények elégségesek ahhoz, hogy most az amerikaiak is engedjenek: ők azonban nem mentek túl azon az októberi ajánlatukon, amely szerint az elmúlt évek átlagos agrártámogatási szintjét (22 milliárd dollár) fagyasztanák be. (Az EU azt kérte, hogy ezt csökkentsék 15 milliárd dollárra.)

Az elterjedt határidő, miszerint az idén mindenképpen be kell fejezni a tárgyalásokat, az amerikai tárgyalók mandátumával függ össze. A kongresszus döntése szerint ugyanis jövő július elsejéig tudják Washingtonban egy csomagban benyújtani az esetleges kereskedelmi egyezmény szerteágazó intézkedéseit. Közben az ősszel újraválasztják a kongresszus egy részét, ami szintén elbizonytalanítja a helyzetet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.