Az EU támogathatja az őssejtkutatást

Hajszál híján ugyan, de megbukott hétfőn a konzervatív EU-tagországokkísérlete, hogy megakadályozzák: az unió támogathassa a gyógyászaticélú őssejtkutatást.

- Nem szabad ösztönözni az embriók megölését - fakadt ki Annette Schavan német szakminiszter, aki hat országot, köztük a lengyeleket és az osztrákokat maga mögött tudva igyekezett blokkolni a javaslatot az uniós tanácsban. A többiek viszont úgy vélték: az EU hetedik, 2007-13-as keretprogramjának forrásai révén az őssejtkutatás a többi közt a Parkinson-, illetve az Alzheimer-kór gyógyításához járulhat hozzá. Az etikai probléma a konzervatív országok számára az: az „alapanyagot” a mesterséges megtermékenyítés révén keletkezett embriók jelentik, amelyek végül nem vezetnek ember születéséhez.

Az Európai Parlament már korábban behatárolta a bioetikai kérdéseket érintő kutatásokat, kizárva például a klónozást és a sejtmag-áthelyezést. Az Európai Bizottság szerint „praktikus és óvatos” megközelítésre van ebben szükség, a túl szigorú közösségi szabályozás nem indokolt, a kutatókat ugyanis nem szabad Európán kívüli őssejtimportra kényszeríteni. Az EP-ben elfogadott Buzek-jelentés szerint a hetedik kutatási keretprogram 50,5 milliárd euróval gazdálkodhat (Brüsszel eredeti javaslata 72,7 milliárd euró volt.) Ez a tudományra fordított tagállami keretek hat százalékának felel meg; a fennmaradó 94-et illetően az egyes országok szabad kezet kapnak és saját szabályaik szerint döntenek.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.