Napirend előtti vita a reformokról a parlamentben

Napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök a kormány reformokkal kapcsolatos elszántságáról beszélt, míg az ellenzék szónokai az irányvonal elhibázottságáról.

A kormány meg van győződve arról, hogy helyes irányba megy az ország, és hogy a változtatások szükségesek - mondta Gyurcsány Ferenc napirend előtt az Országgyűlésben.

A kormány nem fél attól, hogy ha kell, hozzányúljon a költségvetéshez, az egészségügyhöz, a közigazgatáshoz, nem a máért, nem a ma egyensúlyáért, hanem a holnap lehetőségéért - közölte a miniszterelnök.

Megismételte, hogy egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal a konvergenciaprogramról. Mint mondta, a programmal Magyarország bizonyítja, hogy hiteles és sikeres gazdaságpolitikát folytat.

A Fidesz frakcióvezetője viszont arról beszélt a parlamentben, hogy beterjesztett törvényjavaslataik nagy többségére nemmel szavazott a kormányoldal, az MDF szerint olyan megszorító csomagot fogadott el a parlament többsége, amely az egész gazdaságot romba dönti, a KDNP úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök megvásárolta magának a hatalmat, míg az SZDSZ arra utalt, hogy nem érdemes foglakozni a Fidesz Jó Reggelt, Magyarország kiáltványával.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva kiemelte, hogy a Fidesz által beterjesztett 149 törvényjavaslatból 146-ra nemet mondott a kormány.

Csáky András (MDF) úgy vélekedett: olyan megszorító csomagot fogadott el a parlamenti többség, amely a közgazdászok szerint az egész gazdaságot fogja romba dönteni.

Hargitai János (KDNP) szerint a miniszterelnök megvásárolta magának a hatalmat, míg Kuncze Gábor (SZDSZ) a Fidesz Jó Reggelt, Magyarország kiáltványát bírálta.

Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta: a kormány Új Magyarország programja nem egy frissen előkapott új program, ezt a címet viselte az MSZP választási előtti fejlesztési programja.

    A kormányfő viszontválaszában arról beszélt, hogy az egészségügyi reform célja, hogy az adófizetők méltányos, tisztességes ellátást kapjanak. Hozzátette, hogy Magyarország nagyjából annyit költ egészségügyre, mint Európa hasonló fejlettségű országai, itt azonban nagyobb az egészségügyi rendszerrel szembeni elégedetlenség. Emlékeztetett arra, hogy a kormány várhatóan e heti ülését követően hozza nyilvánosságra az egészségügy átalakításával kapcsolatos javaslatokat.

    Gyurcsány szerint hezitálás nélkül nemet mondott az ellenzék a közigazgatás átalakítására, amelynek célja az emberek igényeinek hatékonyabb szolgálata.

    Mint mondta, az ősz folyamán az oktatási tárca vezetője javaslatok sokaságát terjeszti elő annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatás korszerűbb és versenyképesebb tudást nyújtson.

    Kitért rá: a kormány az év végéig javaslatot tesz a nyugdíjrendszer megváltoztatására, és párbeszédet kezdeményez a kérdésben, számot vetve azzal, hogy a következő évtized első harmadának végére a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer finanszírozhatatlan lesz.

    A kormányfő hangsúlyozta, hogy az említett négy terület átalakításának stabil alapját nyújtja a konvergenciaprogram. Rámutatott a tárgyalás fontosságára a konvergenciaprogram, az átfogó költségvetési kérdések és a nagy reformok ügyében.

    A kormányfő kiemelte: az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Programja már egy megváltozott struktúrát tükröz. Mint mondta, az ellenzék eddig nem fogalmazott meg hosszú távú fejlesztési javaslatokat, csupán a fejlesztési intézményrendszerrel kapcsolatban mondott kritikát.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.