Medgyessy, mint Javier Solana utóda?

A volt magyar miniszterelnök lehet azEurópai Unió következő biztonság- és külpolitikai főképviselőjea Der Spiegel szerint.

"Francia Solana-ellenesek jelöltnek leginkább Magyarország egykori miniszterelnökét, Medgyessy Pétert szeretnék. A budapesti gazdasági szakembert a franciák szemében mindenekelőtt egy idegen nyelvi anomália tünteti ki: tökéletesen beszél franciául, angolul viszont alig tud" - olvasható a Der Spiegel német hírmagazinlegfrissebb számában.

A lap szerint különösen Berlinben és Párizsban erősödik a bírálat Solanával, az Európai Unió főmegbízottjával szemben. A spanyol származású politikus kapkod és nem diplomatikus, hajlik az önmutogatásra. Franz Josef Jung német kereszténydemokrata védelmi miniszter annyira bosszús a szociáldemokrata Solana miatt, hogy kerüli a vele való találkozót.

Brüsszelben spekulációk keringenek Solana leváltásáról és utódairól. Az Európai Bizottságon belül is sokan élcelődnek a volt NATO-főtitkár "egyszemélyes show"-ja miatt.

Medgyessyn kívül, főleg német körökben, egy franciát említenek: Michel Barniert. Az öntörvényű francia Berlinben barátokat szerzett magának, mert uniós biztosként (1999-2004) gondoskodott arról, hogy az Európai Unió bővítése után se apadjon el a Németország keleti részének szánt fejlesztési pénzek folyama.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök szemében azonban Barnier túlságosan független, gyakran merészelt ellentmondani a francia nemzet első emberének - írta Der Spiegel.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.