Életek árán az életért

George W. Bush gügyögő gyermekek és lelkesen tapsoló szüleik előtt jelentette be, hogy megvétózza az őssejtkutatások szövetségi finanszírozását lehetővé tevő törvényt. A mosolygós, gyönyörű gyermekek mind lombikban megtermékenyített petesejtekből és lefagyasztott embrióból születtek. Az elnök elégedetten mutatott rájuk és kijelentette, hogy ezek a gyerekek nem "cserealkatrészek".

Az Egyesült Államokban eddig 128 gyermek született fagyasztott embriók "adoptálásából", a termékenységi klinikákon még 400 ezer magzat vár beültetésre - vagy megsemmisítésre. Ha a néhány száz sejtből álló, az újságban a mondat végén látható pontnál is kisebb embriókból elpusztításukkal őssejteket nyernek, a tudósok esélyt kapnak a cukorbetegség, a Parkinson-kór, a gerincsérülés miatti végtagbénulás és sok száz más betegség gyógyítására. Bush vétója egyszerre elvi és politikai. Az elnök azokhoz a mélyen vallásos emberekhez tartozik, akik szerint az élet nem az első szívveréssel, az agyhullámok kialakulásával, netán a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik. A parányi embriók szerinte "emberi lények", elpusztításuk megbocsáthatatlan bűn - még akkor is, ha ezen az áron más emberi életeket lehetne megmenteni. Az elnök véleményével a kisebbséghez tartozik. Sok más konzervatív, vallásos személyiség, köztük a republikánusok nagyasszonya, Nancy Reagan vagy a szenátus többségi frakcióvezetője, az orvos Bill Frist is a kutatások gyorsítása mellett van.

Az elnök most abban a kényelmes helyzetben volt, hogy elvei egybeestek politikai érdekeivel. Támogatottsága 40 százalék köré esett vissza, megmaradt hívei jobbára fundamentalista keresztény egyházak tagjai. Ha most cserbenhagyja őket, akkor ők sem fognak megmozdulni a novemberi törvényhozási választáson, miközben középről aligha lehetett volna szavazatokat nyerni. Márpedig, ha a republikánusok el akarják kerülni a törvényhozás bármelyik, vagy mindkét házának elvesztését, akkor szükségük van a vallásos jobboldal voksaira.

Ráadásul a tét sem olyan nagy, mint azt a felhajtás sugallta. A jelenlegi szabályozás csak a szövetségi kormány által finanszírozott kutatást szűkíti le a 2001 augusztusa előtt kreált őssejttörzsekre. Magánintézmények vagy egyes államok továbbra is pénzelhetik a "friss" őssejtek kutatását. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó például az elnöki vétó után azonnal 150 millió dolláros hitelkeretet nyitott e célra. Ő is egyszerre volt elvszerű és politikus: egyrészt régóta hangoztatja, hogy támogatja az őssejtkutatást, másrészt neki, Bushsal ellentétben, négy hónap múlva ki kell állnia a választók elé. A liberális Kaliforniában kifizetődő lehet az elnökkel való nyílt szembeszegülés.

Az ellenzékben lévő Demokrata Párt azzal fog kampányolni, hogy Bush vétója az élet védelme nevében milliókat ítél halálra. A szakértők szerint nem kétséges, hogy a tudomány az őssejtek révén óriási haladást fog elérni, a kérdés csak az, hogy mikor. Az ágazat olyan ígéretes, hogy az amerikai magánszektor is beszállhat a finanszírozásba, 2009 januárjában pedig új elnök költözik a Fehér Házba. A dolgok mostani állása szerint szinte biztos, hogy ő már a kutatások lelkes támogatója lesz.

Bush egy kisfiúval, aki fagyasztott embrióval történõ mesterséges megtermékenyítéssel született. Ezt Bush is üdvözli, azt ellenzi, ha a fagyasztott embrióból õssejteket
Bush egy kisfiúval, aki fagyasztott embrióval történõ mesterséges megtermékenyítéssel született. Ezt Bush is üdvözli, azt ellenzi, ha a fagyasztott embrióból õssejteket "gyártanak"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.