Tüntetés készül a tandíj ellen

Vegyes fogadtatásban részesült tegnap Gyurcsány Ferenc a zamárdi EFOTT-on, ahol a tandíjról nem sikerült egyezségre jutnia a HÖOK vezetőségével. A HÖOK demonstrációt helyezett kilátásba. Kiderült egy újabb reformelem: a kormány csökkenteni akarja a felsőoktatási intézmények számát.

- Abban egyetértünk, hogy a magyar felsőoktatás reformját tovább kell vinni, s néhány kérdésben a diákok elszántabbak, mint a kormány, de a tandíj ügyében feloldhatatlannak bizonyult az ellentét a két oldal álláspontja között - summázta Gyurcsány Ferenc a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőségével folytatott mintegy másfél órás tárgyalása eredményét az eseményt követő fórumon tegnap Zamárdiban az EFOTT-on, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján.

Az elhúzódó tárgyalás miatt a fórumra késve érkező kormányfőt és Hiller István oktatási minisztert a tikkasztó déli meleg ellenére diákokkal teli sátor fogadta. A HÖOK elnöke, Ekler Gergely által kísért vendégeket füttyszó és taps vegyesen fogadta. Egy kis csapat Orbán Viktor nevét skandálta, két transzparensen pedig "Verespatak?" és "Ki törődik Kovács Pisti tandíjával?" felirat jelezte, mely kérdések izgatják legjobban a több mint kétszáz résztvevőt. Gyurcsány arról beszélt: a vita jelenleg nem arról folyik, hogy mik a célok, hanem hogy ezeket miként lehet megvalósítani. A hallgatói önkormányzattal tartott tárgyalásról elmondta: közös a szándék a felsőoktatás megújítására, de az út konfliktusokkal terhelt. Mint kiderült, több kérdésben nem feloldhatatlan a két fél álláspontja közötti eltérés, a tandíjfizetési kötelezettség bevezetésével kapcsolatban azonban annak bizonyult.

Hiller azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtized a menynyiségről szólt a felsőoktatásban, hiszen a négyszeresére emelkedett a hallgatók száma, ezért itt az ideje, hogy most már a minőségen, vagyis a színvonalas oktatáson legyen a hangsúly. A reform együtt jár intézményi és finanszírozási változásokkal. Egészen bizonyos, hogy a mai, igen különböző színvonalon oktató 72 felsőoktatási intézmény száma csökken a választási ciklus végére, a kormány pedig nem tágít azon elképzelésétől, hogy bevezeti a kötelező tandíjat.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke megerősítette: több olyan lényeges dologban sikerült egyetértésre jutni a kormányzati vezetőkkel, amelyek elősegíthetik a felsőoktatás minőségének javítását. A tandíj kapcsán azonban nem fogadják el, hogy kellő szakmai előkészítés és társadalmi egyeztetés nélkül hétfőn a parlament elé kerüljön végszavazásra az erről szóló törvényjavaslat.

A diákok kérdéseikben leginkább azt firtatták, mi lesz azokkal a hátrányos helyzetű fiatalokkal, akiknek nem telik majd tandíjra, továbbá miért nem egyeztetett az érintettekkel időben a kormány, és miért a nyár közepén "nyomják le a békát a torkukon". Hiller válaszai: az új rendszer, amelyben a szociális támogatás és a teljesítmény után járó ösztöndíj kettéválik, igazságosabb lesz, felkarolja a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat, ugyanakkor a jól tanulók jobban járhatnak, mint a jelenlegi ösztöndíjrendszerben. Fizetni majd csak a második szemeszter után kell. Arra a kérdésre, számítani kell-e a jövőben a diákkedvezmények megnyirbálására, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: várhatóan lesz olyan kedvezmény, amelyet szűkítenek, és olyan is, ami bővül. Verespatak ügyében kifejtette, a kormány folyamatos megfigyelője az ott folyó munkálatoknak, és jelenleg is tárgyalásokat folytat arról, miként tudjuk érdekeinket érvényesíteni.

Végezetül a HÖOK elnöke elmondta: ha a képviselők megszavazzák a jövő héten a tandíj bevezetését, megkezdik egy őszi demonstráció szervezését. Ezt a hírt a fórum hallgatósága kitörő tapssal nyugtázta. "Ott leszünk! Ott leszünk!" - skandálta egy ideig a tömeg, majd mindenki sietett lehűteni magát a Balaton vizében.

l A Hírszerző internetes hírportál szerint - bár hétfőn a parlament valószínűleg megszavazza a fejlesztési hozzájárulás (fer) bevezetését a felsőoktatási intézményekben - a jövő hét elején informális találkozóra kerül sor az MSZP vezetése és a HÖOK között. A Hírszerző úgy tudja, hogy a nagyobbik kormánypárt keresi annak lehetőségét, hogyan lehetne elkerülni a HÖOK által korábban beígért, tandíjellenes őszi hallgatói demonstrációt.

Vegyes fogadtatás a hallgatók sátrában
Vegyes fogadtatás a hallgatók sátrában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.