Megasztár és ufók az ünnepen

Augusztus 18-án veszi kezdetét az államalapítást köszöntő központi rendezvénysorozat, ami a Mesterségek Ünnepével nyílik meg és a hagyományos tűzijátékkal zárul. A kettő között pedig például örömkoncert lesz a Kossuth téren.

A már huszadik éve megrendezett kézművesvásár, a Mesterségek Ünnepe az idén is a budai Várban várja a látogatókat, s ezen a napon kezdődik a Duna-parti Vigasságok rendezvénysorozata is. Szintén hagyomány már, igaz, még csak negyedik éve színesíti az augusztus 20-i ünnep előestéjét az örömkoncert, amelynek főelőadója a hegedűvirtuóz Lajkó Félix lesz. A Kossuth téren felállítandó színpadon azonban a korábbi évektől eltérően (amikor dzsessz és komolyzene szerepelt a repertoárban) populárisabb zenészek is fellépnek. A hazánkban szinte hetenként zenélő Boban Markovics és az idei Megasztár nyertese, Rúzsa Magdolna is szerepet kap az ingyenes, a Magyar Televízió, valamint a Duna TV által is élőben közvetített koncerten. Színpadra lép még az este kilenckor kezdődő örömzenélésen a csellista Michael Babinchak, Dresch Mihály dzsesszszaxofonos és a kürtös Bizják Gábor.

A leglátványosabb események persze az ünnep napján, augusztus 20-án zajlanak majd. A délelőtti zászlófelvonással és tisztavatással egy időben kezdődik a Vajdahunyad váránál a kenyérfesztivál, ahol több európai nemzet is bemutathatja kenyérsütésének hagyományait. A szervezők igyekeznek kedvezni a családosoknak is, hiszen a kisebbek több gyerekprogram közül választhatnak, például játszóházakban, vagy állatsimogatással és körhintázással tölthetik idejüket.

A hagyományos állami protokollhoz tartozik a délelőtt tíz órakor kezdődő parlamenti fogadás, a kitüntetések átadásával, közvetlenül utána kezdődik a vízi parádé, illetve a Duna Margit híd és Lánchíd közötti szakasza fölött a repülőshow. Délután ötkor indul útjára a Szent Jobb-körmenet a Bazilika környékén.

Az idei tűzijáték szervezői egyelőre visszafogottan nyilatkoznak. A kivitelező Absolut Pyro Kft. olyan látvány megkoreografálására törekszik, amely "illik az ünnep emelkedett hangulatához, és azt még jobban kiemeli". A zenére komponált égi kavalkád egyik eleme az athéni olimpia megnyitóján is látható volt, de lesznek óriási szökőkutak a Lánchídon és az Erzsébet hídon, magasba törő tűzijátékbombák, de hang- és fényhatásukkal az ufókat idéző rakéták is.

l A 2006. augusztus 20-i állami ünnepségeket a Nexus Event szervezi. Az 1996-ban alakult rendezvényügynökség már több állami megbízást is kapott. 2004. május 1-jén az EU-csatlakozási ünnep szervezésében is szerepet vállalt, de a három évvel ezelőtti és a tavalyi augusztus 20-i központi ünnepségeket is a cég szervezte, sőt az idén a Nexus kapott jogot a Miniszterelnöki Hivatal tárgyalásos eljárásán a március 15-i nemzeti ünnep állami rendezvényeinek megszervezésére és lebonyolítására is. A Nexus szervezte egyébként a 2003-as augusztus 20-i tűzijátékot is, amely igen emlékezetes volt, hiszen a Gellért-hegy lábánál a visszahulló lövedékdarabok miatt felrobbant egy uszály és egy teherautó-utánfutó is.

A tavalyi szervezõk ismételhetnek
A tavalyi szervezõk ismételhetnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.