Hangos a zene, remegnek az ablakok

Lakossági bejelentésre a rendőrség vetett végett a Cívis Korzó elnevezésű rendezvénysorozat egyik múlt heti koncertjének Debrecenben. A lakók amiatt kérték a rendőrök segítségét, mert a főtéren felállított nagyszínpadon 22 óra után is hangosan szólt a zene.

A Cívis Korzó nevű rendezvénysorozatot négy hétvégén át - június 30-ától július 23-áig - rendezik meg a Főnix Rendezvényszervező Kht. szervezésében. Ilyenkor a Kossuth téren péntektől vasárnapig kirakodóvásár van, és a főtéren koncerteket tartanak. De már tavaly megszületett egy jegyzői határozat arról: a téren este 10 után nem szabad kihangosító berendezést használni. A rendőrök figyelmeztetésben részesítették a koncert hangosítóit, és leállították a zenét.

Ezek után egyáltalán rendben lebonyolíthatók lesznek-e az idegenforgalmi szezon közepén a hétvégi nagyrendezvények Debrecenben, ha a rendőrség - egy esetleges újabb lakossági bejelentésre - a következő hetekben is hasonlóan jár el. Az említett jegyzői határozat szerint ugyanis a főtéren reggel 8-tól este 10-ig, és ez idő alatt is összesen hat órán keresztül szabad a kihangosítást használni. Márpedig - a lakók szerint - a főtéren hétvégenként általában több mint hat órán át szól a zene, ami elviselhetetlen a Piac utcaiak számára.

A rendőrséget a Piac utca 1. szám alatti lakótömb közös képviselője, Mészáros Ferencné, valamint az ugyancsak ott élő Bálint Zoltán értesítette. Ők évek óta kitartóan harcolnak a házban élő, több mint hetven család nyugalmáért. Azt állítják: nem a nagyrendezvények megrendezése ellen lépnek föl, hiszen elismerik, hogy szükség van a nyári zenés produkciókra. Azért küzdenek, hogy a szervezők tartsák be a szabályokat.

- Péntektől vasárnapig képtelenek vagyunk pihenni - panaszolta Mészáros Ferencné. Olyan hangos a zene, hogy beleremegnek az ablakok és a falak. Ha becsukom az ablakokat, attól félek, hogy kitörnek. Ha nem csukom be, akkor pedig belefájdul a fejem a zajba.

Bálint Zoltán szerint a szervezők semmibe veszik a Nagytemplom mellett élőket.

- Nem kérünk többet, csak a szabályok betartását - mondja. - De ha szóvá tesszük a problémánkat, tudja, mi a válasz? Egy gúnyos mosoly.

Mészáros Ferencné és Bálint Zoltán az elmúlt években aláírásokat gyűjtött a Piac utcai lakótömbben, valamint a közeli Hatvan és Csapó utcában is. A környékről sokan támogatják őket, a kifogások ugyanazok: túl hangos a zene, és akkor is szól, amikor már nem szabad. A tiltakozók már a létező összes hatóságot és hivatalt megkeresték, a rendőrségtől kezdve a közigazgatási hivatalon és a városházán át az ombudsmanig. De nem sok jóval biztatták őket. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt írta nekik: megérti a problémájukat, de egy Debrecen léptékű nagyvárosi élet minden helyi polgártól fokozottabb mértékű alkalmazkodást kíván meg. A polgármester hozzátette: "A Piac utcán élőknek a helyi adottságból származó előnyökön túl számolniuk kell bizonyos kellemetlenségekkel is".

- Vagyis annak vagyunk az áldozatai, hogy a város legjobb helyén, a városközpontban lakunk - magyarázza a polgármester levelét Bálint Zoltán. - A szomszédomban lakik egy szívsebész professzor, az ő arcát látni kellene, amikor hétfő reggel munkába megy. Hogy lehet kialvatlanul, fáradtan embereket műteni?

A rendőrség sem tudja maradéktalanul megoldani a lakók gondját. Sóvágó Sándor debreceni rendőrkapitány azt írta a tiltakozóknak: "Igen nehéz az ilyen jellegű ügyekben, főleg csendháborítás kapcsán intézkedni, hiszen szembesülni kell egyrészt a rendezvényen részt vevők, másrészt az azt kifogásolók érdekeivel". A kapitány szerint "ebben az esetben is a kompromisszum, a mindkét fél részéről elfogadható, törvényes megoldásra törekszünk." A Sóvágó Sándor által említett "törvényes megoldás" legutóbb az volt, hogy este 10 után a kiérkező járőrök leállíttatták a zenét. A megoldásról szerettem volna megkérdezni a Cívis Korzót szervező Főnix Kht.-t is, a társaság vezetője, Makray Balázs azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Annyit mondott: a tiltakozók forduljanak a hatóságokhoz.

A lakók előre félnek a következő hétvégétől, és nem tudják eldönteni: áldás-e vagy átok, hogy Debrecen legjobb helyén van a lakásuk.

Debrecen, Kossuth tér: az itt élõ lakók nem tudnak este sem pihenni a hétvégi, zajos zenebonától
Debrecen, Kossuth tér: az itt élõ lakók nem tudnak este sem pihenni a hétvégi, zajos zenebonától
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.