Vadvízi kalandozás

A nyári kánikulában mindenki igyekszik minél több időt tölteni víz közelében. Már a csobbanás gondolata is hűsítő.

A kilencvenes évek közepétől hazánkban is megnőtt az érdeklődés a vadvízi evezés, más néven raftingtúrák iránt.

A kezdetekben extrém sportnak számító raftinget a bátrabbak és a kihívásokat keresők űzték. Ma már családok, baráti társaságok, sőt cégek is szerveznek vízi kirándulásokat.

A rafting rövid múltra tekinthet vissza. A vadvízi evezéshez használt felfújható, nagy tűrőképességű gumicsónakokat eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, különleges akciók végrehajtásához. Ám amint lekerült a termék a tilalmi listáról, az emberek felfedezték maguknak. Hamar rájöttek, hogy a speciális vászonból készült csónakok minden akadályt képesek legyőzni, emellett biztonságosak is, így a legelterjedtebb vadvízi sporttá nőhette ki magát.

A nagyobb raftingcsónakban nyolc-tizenkét ember evezhet egyszerre. Az előrehaladás akkor a legjobb, ha teljes az összhang az evezők között. Ehhez a csónak két oldalán egyszerre kell lapátolni, s hogy így legyen, a csónak hátuljáról egy ember irányít.

Ha kisebb csoporttal, csak két-három emberrel szeretnénk megosztani vízi élményeinket, megtehetjük a trekkinggel vagy minirafttel. Ugyanarról van szó, mint a rafting esetében, a csónak is ugyanabból az anyagból készül, de a kis létszám miatt még összehangoltabb evezést igényel.

Akik profi evezősök és igazi kalandra vágynak, azoknak ajánlható a vadvízi kajakozás. A raftinggel szemben itt már nem a víz tetején sodródik a vízi jármű, hanem az örvényes hullámokban. Épp ezért nagyon fontos, hogy szakmailag és fizikailag is felkészült legyen az, aki egy ilyen túrának nekivág.

Nem szabad megfeledkezni a megfelelő védőfelszerelésekről sem. A neoprén ruha talán a legfontosabb kellék. Vízhatlan, így megvédi viselőjét a hideg víztől, a kisebb horzsolásoktól, sebektől. Térdvédő része óvja a test egyik legveszélyeztetettebb részét a sérülésektől. A sisak viselete mindig kötelező. A mentőmellény szintén elengedhetetlen. Az örvényes vízben általában nem lehet úszni, így ha kiesik a túrázó a csónakból vagy kajakból, a mellényben lebegve partot érhet, vagy visszajuthat a csónakba.

A vadvízi evezés szenvedélyének hazánkban nem lehet hódolni. Ám sok klub szervez túrákat a környező országokba, elérhető áron. A kezdőknek a Bela-Vág vagy a Salza folyókat ajánlják, gyakorlottabbaknak a Soca egyes szakaszait. Profi evezősök benevezhetnek az egyszemélyes kajaktúrákra is.

Egyetlen nézeteltérés se éri meg az idegeskedést. (Platón)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.