Lélekben lent és fent

Ezerkétszáz kör a Vidám Park hullámvasútján - egy civil szervezet a következő másfél hétben ezzel akar Guinness-rekordot dönteni. A résztvevők a világhír helyett a hasonló ingadozásokkal járó mániás depresszióra szeretnék felhívni a figyelmet.

Kétszáz órányi csoportos hullámvasutazással próbál Guinness-rekordot felállítani a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák nevű civil egyesület - az eddigi jegyzett csúcsteljesítmény ennek valamivel több mint a fele. A mániás depressziósokat segítő csoport 15 tagja "vackolta be" magát tegnap a budapesti Vidám Parkba, de marad még hely mellettük a kocsikban, naponta ugyanis csak páran csinálják végig a 120, négyperces kört - a 200 órát a csoport összteljesítménye adja majd ki tíz nap alatt.

Kevin Jackson, a szervezet amerikai elnöke - aki Magyarországon állt talpra e betegségből - azt mondja: azért vállalják a hullámvasutazást, hogy a társadalom végre megértse és elfogadja a radikális hangulatváltozásoktól szenvedő betegeket. Az egyesület szerint a mániás depresszió még mindig kevéssé ismert betegség, noha az ebben szenvedőknek nagy szükségük lenne környezetük törődésére. A súlyosabb állapotú, intenzívebb váltásokat átélő betegeknek csaknem 50 százaléka kísérel meg öngyilkosságot, 10-20 százalékuk sajnos sikerrel.

- A mániás depresszióban a normális emberre is jellemző jó és rossz hangulatok váltakozása "karikatúraszerűen" eltúlzott. A mániás szakaszban pörögnek, feldobottak, költekeznek, féktelenül szórakoznak, amit aztán depresszív, lehangolt időszak követ - ismerteti a tüneteket Rihmer Zoltán, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályvezető főorvosa. A specialista szerint a főleg genetikai okokra visszavezethető kedélybetegség valóban a hol fent száguldó, hol a mélyben lelassuló hullámvasúthoz hasonlít, és Latinovitstól kezdve Széchenyin át Rossiniig számtalan híresség szenvedett tőle.

Az OPNI felmérése szerint, más országokhoz hasonlóan, a magyar felnőttek egy százaléka súlyosan érintett, három-öt százalékuk pedig élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.

A Vidám Parkban a radikális hangulatváltásokra hívják fel a figyelmet
A Vidám Parkban a radikális hangulatváltásokra hívják fel a figyelmet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.