Ne a kegyeleti jog megsértése növelje a nézettséget!

Lehet, hogy egy autóverseny nézőjének elgázolásáról vagy a haláltusáját vívó futballistáról készült felvételek bemutatása növelheti egy tévéműsor nézettségét vagy egy lap példányszámát, de ez nem elegendő ok arra, hogy a sajtó lábbal tiporja a személyiségi jogokat, és megsértse a jóérzésű emberek kegyeleti érzéseit.

Erre az általános megállapításra jutott Takács Albert ombudsman az RTL Klubon még 2004 májusában sugárzott képsort vizsgálva.

A kereskedelmi csatorna híradója egy raliversenyen bekövetkezett halálos balesetről tudósított, amelyet így konferált fel a bemondó: "Szerkesztőségünk birtokába jutott a pénteki Duna-Alba Ralin történt halálos kimenetelű balesetről készült egyetlen felvétel, amelyet egy amatőr videós készített. A képeket még a rendőrség sem látta, ezért feltehetően csak ennek alapján állapítható meg hivatalosan, hogy pontosan mi történt, ki a felelős a megrázó balesetért." A beszámolóból az derült ki, hogy röviddel a start után - egy bukkanó miatt - a kocsi megcsúszott, és a szalagkorlátot átszakítva elgázolt egy nézőt, aki a levegőben többször megpördült, majd nekivágódott a földnek, és a beszámoló szerint azonnal meghalt. A felvételt le is lassították, majd a műsor végén ismét bemutatták, a másnap reggeli műsorban pedig ötször megismételték.

Takács, emlékeztetve arra, hogy a Blikk korábban a pályán szívrohamban elhunyt magyar futballistáról közölt kegyeletsértő képet, jelezte: a hivatala a jövőben is fokozott figyelmet fordít a sajtóban tapasztalható efféle jogsértésekre. Emellett arra biztatja a médiával szemben gyakran kiszolgáltatott helyzetben lévő állampolgárokat, hogy határozottan lépjenek fel az emberi méltóságukat, személyiségi jogaikat, illetve a hozzátartozóik kegyeleti jogait megsértőkkel szemben.

Az RTL Klub nem kívánt reagálni Takács vizsgálatára. Az ombudsman megállapította azt is, hogy az ORTT panaszbizottsága érdemben nem foglalkozott a balesetről szóló beszámolóval kapcsolatos panaszokkal. A médiahatóság egyébként vizsgálta az amatőr felvétel bemutatását, ami a testület szerint nem sértette az emberi jogokat, de elmarasztalta a kereskedelmi csatornát amiatt, hogy nem hívta fel megfelelően a nézők figyelmét arra: mélyen sokkoló képek következnek.

A balesetek bemutatására komoly igény van, ezt jelzi az is, hogy a Magyar Távirati Irodának például csak balesetekről, katasztrófákról készít fotókat több mint tíz éve Mihádák Zoltán. Eddig még nem perelte be őt senki a fotók miatt, bár a legelső balesetes képe okozott némi felháborodást. Azon ugyanis egy olyan férfi volt látható, akinek a fejét levágta a vonat. (Az MTI szerkesztője nem tartotta vissza a fotót.) Mint mondja, időközben kialakult benne egy kontroll, s ebbe például "belefért" a héten, hogy az M3-ason elgázolt virágárus letakart holttestét fotózza: a szerencsétlenül járt árusnak kilóg a keze a fekete nejlon alól, a virágok pedig ott vannak mellette.

Van olyan szerkesztőség ugyanakkor, amely ennél is véresebb képeket követel.

Elmozdultak a jó ízlés határai, megváltoztak az ingerküszöbök - vélekedik Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének az elnöke. Bár - fűzte hozzá - a más szenvedését, tragédiáját, korábban kivégzését, megégetését izgalmi állapotban bámuló tömeg érdeklődő jelenlétére mindig is lehetett számítani. A sajtó az ilyesmit nem előidézi, hanem kiszolgálja, terjeszti, felerősíti. Eötvös szerint ezen sokan sokat keresnek, mások fintorognak. Az elnök magát az utóbbiak közé sorolja. Ez a téma ízlésbeli része, ami azonban Takács Albert jogi megközelítését illeti, azon szerinte nincs mit vitatni.

Baleseti kép, halott nélkül
Baleseti kép, halott nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.