Schengen és a muzsika

Mircea a neve - ennyit lehet megtudni tőle, de minden egyéb beszélgetés nyelvi nehézségekbe ütközik.

Ha az ember nagyon erőlteti, akkor kétségbeesetten körülnéz, és csak annyit mormol: Schengen... Inkább marad a muzsikánál, akárcsak két társa.

Tangóharmonikával a nyakában fel-feltűnik a három fiatalember a bécsi metróban, annak is a négyes vonalán. Muzsikálnak két megálló között, aztán beszedik a zenepénzt, és átszállnak egy másik kocsiba. Ők történetesen Romániából érkeztek, szabályos turistavízummal, amely háromhavi itt-tartózkodásra ad lehetőséget. Utána két hét "szabadság" odahaza, új vízum - és kezdődik minden elölről.

Hogy mindenki örülne nekik, azt nem lehet állítani: az utasok némelyikének egyenesen az idegeire megy a hívatlan zenebona. Nem restek panaszt is tenni a metrót üzemeltető Wiener Linien közönségszolgálatánál, és fellépésük eredményes: bár a metróigazgatóság nemigen képes sűríteni az ellenőrzést, a hangosbemondó egy ideje felszólítja az utasokat, hogy adományaikkal ne támogassák a szervezett koldulást.

Feltehetően nemcsak a nyelvi nehézségek miatt nem árulják el, mennyit lehet így összemuzsikálni. Nyilván megéri, különben nem térnének vissza rendszeresen. Mégpedig nagyon is szervezetten: autóbuszok hozzák a koldusokat Romániából, Bulgáriából és Moldáviából. Hullámokban: a szezon a nyár és a karácsony előtti időszak. A mostani már április táján elkezdődött.

l Magyarországon 30-35 ezer hajléktalan él az országban, többségük - mintegy 20 ezren - a fővárosban.

A közhiedelemmel ellentétben a hajléktalanoknak tekintett emberek csaknem fele rendszeresen dolgozik. Ők képesek lennének az önellátásra, csak arra nincs esélyük, hogy a keresetükből lakást vegyenek (vagy legalább béreljenek). Az egyik tavaly indított program azt vállalta, hogy ezer hajléktalant segít bérelt lakáshoz, albérlethez jutni. Itt érdemes megemlíteni a "befogadó falu" programot, amelynek köszönhetően a Heves megyei Tarnadobon telepedhettek le fedél nélkül élő családok.

Igazi áttörést azonban még nem sikerült elérni. Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke egyik nyilatkozatában kijelentette: az utcán élőket segítő civil szervezetek reménytelen iszapbirkózást folytatnak a hivatalokkal. (Cz. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.