Bush kontra Superman

A Parkinson-kórban szenvedő világhírű színész, Michael J. Fox értetlenül fogadta, hogy George W. Bush meg kívánja vétózni az őssejtkutatás bővítését lehetővé tévő törvényt.

Az amerikai elnök lapunk zárta után tervezett kiállni a kamerák elé véleményével, ám szóvivője már előre jelezte szándékát. Az egykor Supermant játszó, ám egy lovasbaleset miatt tolókocsiba kényszerült színészről, a néhai Christopher Reeve-ről elnevezett alapítvány, illetve Fox saját, a Parkinson-kór ellenszerének kutatására létrehozott alapítványa a kérdés átgondolására kérte a Fehér Házat.

Bush első mandátuma kezdetén, 2001-ben jelentette be, hogy a kutatásra szánt szövetségi támogatást az adott pillanatban már létező 78 őssejttörzsre korlátozza. Az elnök, aki szerint az élet nem az első szívdobbanással, az agyhullámok kialakulásával vagy a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik, azt akarta elkerülni, hogy tudósok az őssejtek kedvéért életképes emberi embriókat öljenek meg. A már tégelyben lévő 78 törzsből azonban sok használhatatlannak bizonyult és a kutatók évek óta arra panaszkodnak, hogy munkájukat nehezíti a szigorú szabályozás.

Az őssejtekből elvben minden szövet vagy szerv előállítható, így a cukorbetegségtől a végtagbénulásig egy sor, ma még gyógyíthatatlan kórra jelenthet megoldást. Az amerikaiak túlnyomó többsége támogatja a kutatások gyorsítását, ám a Bush mögött álló fundamentalista keresztény körök továbbra is a magzatok életét féltik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.