Egy hét múlva kezdődik a budapesti úszó Európa-bajnokság

Egy hét múlva kezdődik a 28. Úszó Európa-bajnokság Budapesten, a 12napos esemény nyitónapján ingyenesek lesznek a programok - jelentettebe Demszky Gábor főpolgármester, az Eb helyszínén, a Hajós AlfrédUszoda Széchy Tamás Komplexumában tartott sajtótájékoztatón.

"100 milliós nagyságrendű a főváros kiadása ebben az ügyben, és biztos vagyok benne, hogy a főváros számára valamilyen módon áttételesen ez megtérül" - mondta el az MTI-nek Demszky Gábor. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a Hajós Alfréd Uszoda kibővítése kétmilliárd forintba került. Elmondta: Budapest 20 millió forinttal támogatja az Eb megrendezését, emellett 40 milliós logisztikai támogatást is ad, ami azt jelenti, hogy az akkreditációval rendelkező sportolók, edzők, csapatvezetők ingyen utazhatnak majd a BKV járatain.

Az Eb idején sűrűbben jár majd a Margitszigetre közlekedő 26-os busz. A repülőtér és a szállodák között, valamint a hotelek és az Eb helyszíne között külön buszok szállítják a résztvevőket. Az esemény idején vízibuszokkal is el lehet jutni a Margitszigetre.

Az MTI azon kérdésére, hogy a felújítás előtt álló Margit híd szerkezetét nem fogja-e megterhelni a megnövekedett buszforgalom, Demszky Gábor elmondta: "jelenleg a Margit híd forgalma sokkal kisebb, mint a szabadságolások, tehát augusztus 20-a után. Azt a forgalomi terhelést, amit normál időben kap a híd, azt messze nem fogja elérni az Eb alatti terhelés - mondta Demszky Gábor.

A főpolgármester hisztériakeltésnek minősítette azt, hogy a Margit híd állapotát összefüggésbe hozzák azzal, hogy az Eb idején több 10 ezren látogatnak majd a Margitszigetre a hídon keresztül.

Az Eb hivatalos megnyitója július 26-án este 8 órakor lesz, de már délelőtt is rendeznek versenyeket - mondta el a sajtóértekezleten Gyárfás Tamás. A szerzőbizottság elnöke hozzátette: az első napon kerül sor a Magyarország-Horvátország férfi vízilabda-válogatott mérkőzésre. Az augusztus 6-ig tartó eseményen összesen 58 versenyszám lesz, úszásban, műúszásban, műugrásban és hosszútávúszásban - tette hozzá Gyárfás Tamás.

Az eseményről kiadott közlemény szerint mintegy 1.700 versenyző akkreditáltatta magát, összesen több mint háromezren vesznek részt az EB, az újságírókkal, vendégekkel, támogatókkal együtt. A magyar csapat 58 versenyzőből áll.

A versenyek Budapesten és Balatonalmádiban párhuzamosan zajlanak majd. Az Eb budapesti moderátora Vitray Tamás lesz.

Kiss László, a Magyar Úszószövetség szövetségi kapitánya szerint sportdiplomáciai siker, hogy Magyarország 48 év után újra úszó Európa-bajnokságot rendezhet.

A szövetségi kapitány úgy véli: rendkívüli alkalom az úszósportban, hogy egymást követő három évben ugyanaz az ország rendezzen európai szintű eseményeket. Magyarország tavaly ifjúsági úszó Eb-nek, idén Európa-bajnokságnak, jövőre rövidpályás Eb-nek ad otthont.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.