A vállalkozók szövetsége is az Alkotmánybírósághoz fordul

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üdvözli, hogy aköztársasági elnök aláírta az államháztartás és a költségvetésegyensúlyának megteremtését célzó törvényeket, de azAlkotmánybírósághoz fordul az elvárt adó ügyében - közölte a szövetség.

A közlemény szerint a törvények többsége jó alapul szolgálhat az ország sorsátjelentősen javító reformintézkedések megvalósításához, és aláírásukindokolt volt, mert a külföld bizalmának megtartása és a forintstabilitásának megőrzése volt a tét.

De a VOSZ elutasítja a jogállami követelményekkel össze nem egyeztethető megoldások alkalmazását, nem is fogadja el azt a feltételezést, hogy a magyar vállalkozások döntő többsége tevékenységének eredményét eltitkolja, és erre hivatkozva a végrehajtó hatalom, a kormány a kollektív bűnösség elvét gyakorlattá fejlesztve - a bizonyítási teher megfordításával és az ártatlanság vélelmének figyelmen kívül hagyásával - sejtéseken és feltételezéseken nyugvó adóelvonási gyakorlatot érvényesítsen.

A szövetség nem támogatja a jogbizonytalanságot eredményező intézkedések bevezetését és fenntartással fogadja a nem kiszámítható gazdasági irányváltások megtételét. Vitatja annak igazságosságát és jogosságát, hogy a vállalkozások az adórendszerbe történő évközi radikális beavatkozással visszamenőlegesen is hátrányt szenvedjenek el.

A korrekt végrehajtás érdekében a VOSZ további egyeztetéseket tart szükségesnek az érvényes legkisebb havi munkabér - minimális bér - összegének kétszeresére emelt járulékalap témában.

A VOSZ elutasítja az úgynevezett elvárt adó jogintézményének bevezetését. Az adónem létét, a jogrendbe való illeszthetőségét a VOSZ a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságához benyújtott beadványában kérdőjelezi meg.

A VOSZ szorgalmazza, hogy az elkövetkező négy évben a kifizetett nettó bér és a bruttó bérköltség jelenlegi aránya fokozatosan javuljon a nettó bér javára. Munkaerő-piaci szempontok miatt is kiemelt figyelmet érdemel szerintük a szakmunkások bérfelzárkóztatásának gyorsítása, valamint az, hogy az értéktermelő munkavállalók esetében az élőmunka terhek ne emelkedjenek tovább.

A VOSZ kiemelt célként fogalmazza meg, hogy Magyarországon az adóterhelés általános szintje a 2011-2012-es évekre egyezzen meg a régió átlagos adószintjével, azaz az adók versenyében a jó középmezőnyhöz tartozzon az ország.

A szövetség közölte, hogy a kritikai észrevételek fenntartása mellett érdekeltek a társadalmi béke fenntartásában, Magyarország új gazdasági pályára állításában. Az érdekkörébe tartozó vállalkozások többsége tudomásul veszi, hogy az átmenet időszakára áldozatvállalásra is szükség van. Világosan ismerni kell a közkiadásokból való részesedés arányait, a többletterhek vállalásának célját és időtartamát, valamint azt: milyen garanciális elemek biztosítják, hogy a költségvetési és az államháztartási egyensúly hosszabb távon fennmarad. A célok és garanciaelemek megfogalmazásához illetve elfogadásához elengedhetetlen a kormány és a gazdaság résztvevői közötti bizalom megerősítése, a szociális párbeszéd folytatása - áll a a VOSZ közleményében.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.