Már kívül a "tizenhatoson"

A világbajnokság szépen megrostálta a szövetségi kapitányokat: a szakvezetőknek több mint a fele nincs már a posztján. Igaz, a vb legsikeresebb trénere, az olasz válogatottat az aranyéremig vezető Marcello Lippi a "magasabbra már úgysem lehet jutni" megfontolás - valamint a bundabotrányban elszenvedett, ő maga mellett a fiát is ért támadások - miatt mondott le, és egyáltalán nem a "kertek alatt" távozott Jürgen Klinsmann, a bronzérmes házigazdák kapitánya sem. Egész Németország azt akarta, hogy maradjon, ám az edző újabban rendszeres tartózkodási helyét, az Egyesült Államokat favorizálta, s meglehet, az amerikaiak ráveszik: lépjen Bruce Arena helyébe, miután a U. S. Team szakvezetője szintén leköszönt (pontosabban nem hosszabbították meg a szerződését).

A vb-t megelőző "bepalizás" miatt (újságírók arab sejkeknek adták ki magukat, s azt kérdezték az angolok szövetségi kapitányától, melyik klubot vegyék meg, amelynek, persze, ő lenne az edzője) Sven-Göran Erikssonnak eleve távoznia kellett, s már a tornát megelőzően kijelölték az utódát, Steve McClarent. A világbajnokságon történtek nyomán Nagy-Britanniában senki sem sír utána... Ugyancsak súlyos "égési" sebeket kell kezeltetnie a spanyol Javier Clementével felváltott Ilija Petkovicsnak, aki a szerbekkel 2-10-et "ért el", miközben csapata egyetlen pontot sem szerzett, és szintén a szégyenérzet foghatja el a horvát Zlatko Kranjcart, mivel a nyeretlen "kockások" mérlege mindössze két pont, valamint két "adott" gól volt. Jellemző módon a szomszédaink csoportjából szintén kiesett japánok szövetségi kapitánya, a brazil Zico sincs már a helyén...

Kelet-európai népharag sújtja még Pawel Janast, a lengyelek exszakvezetőjét, és csalódást keltett José Pekerman argentin tréner is, jóllehet a tizenhárom éve semmilyen trófeát nem nyerő dél-amerikai csapat a favoritok közé emelkedett a peches "német" negyeddöntőig mutatott produkciója folytán. Érdekes: Carlos Alberto Parreira sem jutott tovább a legjobb nyolcnál a címvédő - és mindenütt az első számú esélyesnek tartott - brazilokkal, ám ő még hivatalban van, de lehet, hogy csak papíron... Biztosan a posztján marad viszont Luis Aragones, noha együttese ugyanúgy leszerepelt a vb-n, akár a korábbi spanyol válogatottak döntő többsége, és nem mondtak fel Marco van Bastennak, a siralmas teljesítményt nyújtó holland együttes szakvezetőjének sem.

Emelt fővel búcsúzhat ellenben Ausztrália, Ghána és Mexikó szövetségi kapitánya, Guus Hiddink, Ratomir Dujkovics, valamint Ricardo Lavolpe. S a kiscsapat helytállását tekintve ide sorolható Leo Beenhakker is; gondoljunk arra, Trinidad és Tobago mennyire megszorongatta a svédeket és az angolokat! (A karibiaknál marad is a holland vonal: a labdarúgóként 1974-ben és 1978-ban egyaránt vb-ezüstérmes Wim Rijsbergen váltja Beenhakkert.)

A további távozók: Dick Advocaat (Dél-Korea), Henri Michel (Elefántcsontpart), Branko Ivankovic (Irán), Alexandre Guimaraes (Costa Rica).

A leköszönők listáján összesen tizenheten vannak. De ez még aligha a végleges névsor...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.