Ingyentakarmányt kapnak a kárvallott baromfitartók

Mintegy száz baromfitartó demonstrált kedden Budapesten a madárinfluenza miatt keletkezett közvetlen károk mielőbbi ellentételezése, valamint a közvetett károk felmérése, elismerése érdekében.

Az alföldi baromfitartók képviselői a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz vonultak, és a miniszterelnöknek címzett petíciót adtak át Dékány Andrásnak, az agrártárca szóvivőjének. A baromfitartók a többi között kormánybiztos kinevezését követelik, aki felmérné a madárinfluenza következményeit, és javaslatokat készítene a kormánynak, hogy újraindulhasson a termelés a járványügyi intézkedések miatt zárolt területeken.

- Az állatok elpusztításából fakadó károk mellett az állományok kényszerű továbbtartása jelentősen emelte a takarmányköltségeket - mondta a demonstráción Tóth József, a Magyar Baromfitermelők Alföldi Egyesületének elnöke. A tojások kidobása, a törzsállomány elpusztítása, az új törzsállomány beállítása szintén többletkiadás. Azzal pedig, hogy egyelőre nem folytathatják a baromfitartást, jövedelmük is elmarad.

Dékány a petíció átvételét követően lapunknak elmondta: a kormánybiztosi funkciót nem tartják szükségesnek, mert Gráf József agrárminiszter eddig is hatékonyan képviselte a magyar baromfitermelők érdekeit. A kormány a Tartalékgazdálkodási Igazgatóságnak (TIG) utasítást adott arra, hogy a járványügyi intézkedések miatt a szárnyasok túltartására kötelezett termelők ingyentakarmányt kapjanak. Eddig ötezer tonnát vehettek át.

A tárca szóvivője hangsúlyozta: a termelők a leölt állatokra járó kártérítést az erről szóló határozat jogerőre emelkedése után megkapják, az eddigi határozatok nyomán 120 millió forintot már kifizettek.

Demonstráló baromfitartó
Demonstráló baromfitartó
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.