Ismét egy régi ház bontására hívta fel a figyelmet az Óvás!

Az ÓVÁS! Egyesület felszólít minden döntéshozót, hogy tegyen meg mindentőle telhetőt a történelmi zsidónegyed megóvása érdekében - hangzott ela félig lebontott Dob utca 27. előtt tartott kedd délutáni tiltakozódemonstráción.

Egri Orsolya, az Óvás! képviselője bemutatott egy régi magyar címert ábrázoló téglát, amely az épület romjai közül származik, így hívták fel a figyelmet rá, hogy építészeti értékek mennek ismét veszendőbe.

Egri közlése szerint a hetedik kerületi polgármester eljárást indított ellene, mert egy korábbi akciójukban festékszóróval megjelölték azokat a házakat, amelyeket bontás fenyeget. A vád: rongálás.

- Az általam festékkel "megrongált" házak némelyikét azóta lebontották. Érdekes, a bontás nem számít rongálásnak - mondta az aktivista.

"Hamarosan a Kertész utca 6-os és 8-as számú házat is elkezdik bontani" - mondta Egri.

A csendes tüntetéshez több civil szervezet is csatlakozott, például a Critical Mass, amelynek aktivistái biciklivel körbejárták a háztömböt, valamint az Élőlánc Magyarországért és a Zöld Fiatalok is képviseltette magát a megmozduláson. A rendőrség videokamerával felvételeket készített a tüntetés résztvevőiről.

A civil szervezet szeretné, ha nem csak a Dob utcai ház bontását állítanák meg, hanem a történelmi zsidónegyedben hosszú ideje tartó ésszerűtlen bontási folyamatot is.

A szervezet szóvivője elmondta, hogy a kerület vezetése elzárkózik attól, hogy az ügyben "minden számottevő szereplő" bevonásával érdemi egyeztetéseket folytasson és közös döntéseket hozzon. Ennek következtében lebontják a régi házakat és helyettük sosem olyan házakat emelnek, amelyek illeszkednének a környék stílusába.

- Nem igaz az az érvelés, miszerint gazdaságilag nem kifizetődő a házak megőrzése és felújítása - mondta. - "Bízom benne, hogy ezeket az épületeket értelmes célokra is lehet használni, például iskolai kollégiumokat alakíthatnának ki bennük."

Molnár szerint ahelyett, hogy meghatározott tervek szerint újítanák fel a régi épületeket, a kapkodás miatt a környék a fokozatosan elveszti korábbi egységes hangulatát. Bár a lerombolásra ítélt ház nem, a környék területi védelem alatt áll.

A régi pesti zsidónegyed az Andrássy út közvetlen szomszédságában található, amely világörökségi védelmet kapott. Emiatt ez a terület úgynevezett világörökségi védőzóna.

Ugyanakkor a bontás "hivatalosan" legális, mert a bontási engedélyt azelőtt adták ki, mielőtt az UNESCO a területet védetté nyilvánította.

- Ez körülbelül azt jelenti, mintha valakire kimondanák a halálos ítéletet, aztán eltörölnék a halálbüntetést, de őt még kivégeznék - magyarázta Molnár.

A szóvivő felsorolta mindazokat, akiknek a felelősségén múlik, hogy az ilyen házakat ne bontsák le. Ezek közé tartozik a hatodik és a hetedik kerületi önkormányzat és a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal is, amely "némely épületért kiáll, de sokszor nem következetes, és nem él a jogkörével".

És a felelősök közé tartozik a fővárosi közgyűlés is, amely nem szavazta meg a zsidónegyedre a változtatási tilalmat - magyarázta. És ostorozta a médiát is, amely szerinte nem számolt be kellőképpen az ügy hátteréről, és nem tudatosítja, hogy itt egy hangulatos negyed felszámolása zajlik.

Az ÓVÁS! szeretné, ha a civilek is beleszólhatnának a városfejlesztési tervekbe - mondta, felszólítva egyúttal Hiller István oktatási és kulturális minisztert is, hogy lépjen fel a negyed érdekében.

A régi pesti zsidónegyedben lévő, közel 150 éves épületet ezúttal nem a befektetők, hanem a VII. kerületi önkormányzat akarja lebontani, helyére pedig egy ötemeletes ingatlant építene.

"A Dob utca 27. nem a Világörökség része" - reagált az ÓVÁS! vádjaira Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, aki azért érkezett a tüntetésre, hogy ismertesse az intézményi álláspontot is.

"Az önkormányzat a műemlékvédelmi hivatal kérésére kétszer terveztette át a házat, és a hetedik kerületieknek épít bérlakásokat a lebontott épület helyén."

Az ÓVÁS! Egyesület korábban már szervezett tiltakozó megmozdulást a zsidónegyed házainak megóvása érdekében. A szervezet tavaly május 18-án Dobszerda néven szervezett tüntetést a Dob utca 27. előtt, idén májusban pedig a Kertész utca 23 előtt tartott demonstrációt, és tüntettek a Király utca 40-es számú Hild ház lebontása ellen is. Ez utóbbi elbontását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem engedélyezte.

(forrás: NOL, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.