Magyar halálozási statisztikák az európai élmezőnyben

Az Eurostat felmérésében öt halálozási okot vizsgált,a közlekedési baleseteket a 19 év alattiak körében, az öngyilkosságot a20-44 év közöttiek körében, a légúti szerveket megtámadó daganatosmegbetegedéseket a 45 és 64 év közöttiek körében, a mellrákot a 45 és64 év közötti nők körében és a szívbetegségeket a 65 és 84 év közöttiekkörében.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a leggyakoribbhalálozási ok a középkorú férfiak körében a légúti szervek daganatosmegbetegedése - derült ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat)kedden Brüsszelben közzétett adataiból.

A vizsgálat eredményeit összegző, a 100 ezer főre jutó halálozások számát országonkénti bontásban, külön-külön mindkét nemre vonatkozóan ábrázoló táblázatból kitűnik, hogy általában a kelet-európai országokban, de különösen a balti államokban mért értékek rendre magasabbak az uniós átlagnál.

Ami Magyarországot illeti, különösen aggasztó a 45 és 64 év közötti férfiak körében a légúti szervek daganatos megbetegedése mint halálozási ok, hiszen míg az EU-átlag 106 fő százezer lakosra számítva, Magyarországon ugyanez az érték meghaladja a 235-öt. Ez a halálok a 45-64 éves magyar nők körében is több mint kétszer olyan gyakori, mint az uniós átlag (29, illetve 66).

Mellrákban szintén az EU-átlagot meghaladó arányban halnak meg a magyar nők, Magyarországot csak Dánia, Hollandia, Belgium és Csehország előzi meg e vonatkozásban a huszonötök közül.

A szívbetegség mint halálozási ok a 65-84 év közöttiek körében szintén az átlagnál gyakoribb a magyar nők és férfiak körében, Magyarországnál csak Szlovákiában, a balti államokban és Csehországban magasabb az említett korcsoportban az ilyen betegségekben elhunytak 100 ezer főre jutó száma.

A 20 és 44 év között öngyilkosságot elkövetők száma szintén magas Magyarországon, a férfiak körében csak a balti államokban, Szlovéniában és Finnországban mért érték haladta meg a magyarországit, míg a nőkre vetítve a lett, a litván, a finn, a belga és a francia adat volt magasabb mint a magyar.

Magyar szempontból az egyetlen kedvező Ecostat-adat az, hogy mind a férfiak, mind a nők körében az EU-átlagnál alacsonyabb Magyarországon azoknak a 19 évesnél fiatalabbaknak a száma, akik közlekedési balesetben veszítik életüket.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.