Gyurcsány meghallgatását kezdeményezi a Fidesz

A miniszterelnök meghallgatását kezdeményezi a Fidesz az európai ügyekparlamenti bizottságában, mert az ellenzéki párt szerint átláthatatlanaz uniós források kezelésére létrehozott intézményrendszer - közölteNógrádi Zoltán, a párt országgyűlési képviselője. Kocsi László, abizottság MSZP-s alelnöke szerint a fideszes képviselők nem egyeztetteka testület többi tagjával. Batiz András kormányszóvivő közölte: a miniszterelnök a jövőben is eleget tesz a meghívásnak, ha az Országgyűlés valamelyik szakmai bizottsága tájékoztatást kér tőle a kormány munkájáról.

"A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és több más új kormányzati szerv létrehozásával, az olyan új, kívülről jövő kinevezésével, mint Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc egy kontrollálhatatlan árnyékállam kiépítését kezdte meg. A korábbi struktúra csak nem volt működőképes, de a mostani még a demokratikus elszámoltathatóság szempontjából is erősen megkérdőjelezhető" - olvasható a politikus közleményében.

Nógrádi Zoltán szerint fennáll a veszélye annak, hogy az uniós forrásokat egy szűk érdekcsoport szerzi meg, mivel az eu-s forrásokat kezelő intézményrendszer lehetőséget ad arra, hogy a pénzek elosztását ki lehessen vonni a parlamenti kontroll alól.

Az Európai Ügyek Bizottságának fideszes tagjai július 20-át javasolták a miniszterelnöknek a megbeszélésre.

Kocsi László, a testület MSZP-s alelnöke hangsúlyozta, hogy a meghallgatást nem a bizottság elnöke, Eörsi Mátyás (SZDSZ) kezdeményezte, a testület nem tárgyalt és így nem is határozott arról, hogy meghívják Gyurcsányt a következő ülésre.

"Tulajdonképpen nem ellentétes a házszabállyal, hiszen egy kezdeményezési jognak a gyakorlása, csak ellentétes a politikai jóízléssel és racionalitással" - reagált Kocsi László. Hozzátette, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői egy olyan ügyben szeretnék meghallgatni a miniszterelnököt, amelyről Bajnai Gordon július 11-én már tájékoztatta az Európai Ügyek Bizottságát.

Batiz András kormányszóvivő azt közölte az MTI-vel: a miniszterelnök a jövőben is eleget tesz a meghívásnak, ha az Országgyűlés valamelyik szakmai bizottsága tájékoztatást kér tőle a kormány munkájáról. Mint írta, hogy az uniós források kezelésére létrehozott intézményrendszer átláthatóbbá vált, ugyanígy működik az ellenőrzés intézményrendszere is.

"Az ellenzék jogai ebben a tekintetben tehát nem csorbultak; Magyarország és polgárai pedig nyertesei az átalakításnak: hatékonyabbá válik az európai uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatos kormányzati munka" - írta közleményében a kormányszóvivő.

Batiz András hangsúlyozta: a következő években minden magyar állampolgárra 800 ezer forint jut, amiből - ha jól használja fel az ország - rengeteg fejlesztést lehet végrehajtani.

"Az Új Magyarország felépítésének azonban feltétele, hogy ez a pénz ne szivárogjon el egy átláthatatlan, bürokratikus intézményrendszerben, hanem úgy használják fel, hogy az a lehető legtöbb hasznot hajtsa az országnak és az embereknek. Ezt garantálja az új intézményrendszer" - zárult a kormányszóvivő közleménye.

Nógrádi Zoltán a parlament hétfői ülésén A közigazgatás fantomjai című kérdésében már elmondta, hogy szerinte az új kormányzati struktúra eddig nem tapasztalt alkotmányossági problémákat vet fel, az uniós források feletti parlamenti kontroll szinte lehetetlenné vált. Kifogásolta, hogy a fejlesztéspolitikai kabinet pártpolitikusokból áll, akik nem interpellálhatók és nem ellenőrizhetők az Országgyűlésben.

Az ellenzéki politikus akkor arra kért választ, hogy ki ellenőrzi ez új testületeket, a kormánybiztost és ki vállalja a politikai felelősséget a döntéseikért.

Gyurcsány úgy reagált: a kormány és az illetékes miniszter vállalja a politikai felelőséget.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.