Mégsem kivételes csapat

Rend, fegyelem, törvényesség. Ezt nem Olaszországban hangoztatják, ott viszont nem is a levegőbe beszélnek. Első fokon a Fiorentina, a Lazio, sőt még a legmagasabb osztálybanhagyott Milan sem kapott akármilyen büntetést, ám a legsúlyosabbszankcióval az első liga zászlóshajóját torpedózták meg.

A Milan ugyan sikeresebb a BEK-ben, illetve a BL-ben a Juventusnál, de a torinói csapat messze a legtöbbszörös itáliai bajnok. Szó szerint a Serie A specialistája, hiszen huszonkilenc aranyérme közül huszonhetet azóta szerzett, hogy az ezen a néven futó olasz bajnokságot 1929-ben létrehozták.

Az a huszonkilenc jelenleg már csak huszonhét, mert a sportbíróság nem volt tekintettel...

Álljon itt röviden, mi mindenre nem.

Az "Öreg Hölgy" első aranykora már akkor elérkezett, amikor az első világbajnokságot megrendezték. Azon az 1930-as vetélkedőn az olasz válogatott még nem vett részt, viszont az 1934-esen nem csupán rajthoz állt: a második vb-t már megnyerte, soraiban nem kevesebb, mint nyolc Juventus-játékossal (Combival, Rosettával, Caligarisszal, Montival, Bertolinivel, Ferrarival, Orsival, Borellal). Még szép, hogy tele volt torinóival a squadra azzurra, hiszen a Juve 1931 és 1935 között szériában ötször hódította el a bajnoki címet. A Foni, Rava hátvédpár révén még az 1938-as világbajnoki diadalhoz is volt "némi" köze - Ferrari ekkor már az Interben (Ambrosianában) játszott -, majd labdarúgói ugyanúgy domináltak a harmadik olasz vb-elsőséget megszerző, 1982-es válogatottban, mint az 1934-esben.

Ekkor íródott a második aranykor.

Az 1976 és 1986 közötti tíz esztendőben - a nevezetes Trapattoni-érában - a Juventus hatszor volt bajnok, elnyerte az UEFA Kupát (1977), a KEK-et (1984), a BEK-et (1985), a klubcsapatok Világ Kupáját (1986), és felvonultatta Zoffot, Gentilét, Scireát, Cabrinit, Causiót, Tardellit, Bettegát, Rossit (hogy a szintén világhíres légiósokról, Boniekről vagy Platiniről ne is beszéljünk).

Illik a történelmi folyamatba, hogy a negyedik itáliai világbajnoki címben is meghatározó szerepe van a zebracsíkos klubnak. Innen került ki az "új Trap", Lippi kapitány, továbbá Buffon, Cannavaro, Zambrotta, Camoranesi, Del Piero. Az első három nélkül Olaszország válogatottja aligha lehetett volna aranyérmes... Ám a Juventus még az ezüstre is büszke lehet, elvégre Thuram és Vieira legalább akkora részt vállalt a franciák előmenetelében, mint Buffon vagy Cannavaro az itáliaiak döntőbe jutásában. S bár a szintén torinói Trezeguet volt az egyetlen, aki rontott a tizenegyespárbajban, azért az még 1934-et is felülmúlja, hogy egyazon klubból nyolc futballista lépett pályára a sportág első számú találkozóján. (Hetvenkét évvel korábban "csak" öt Juve-játékos szerepelt a döntő mérkőzésen.)

Szóval, a Juventus mindenben főrészes.

De mivel ez - a jelek szerint - mégsem annyira megható, most a kalamajkában is vastagon benne van.

A bundabotrányban érintett négy klub, a Juventus, a Fiorentina, a Lazio és a Milan fellebbezett a római sportbíróság elsőfokú ítélete ellen. Mint már jelentettük, a Juventust megfosztották az utóbbi két bajnoki címétől és visszaminősítették a másodosztályba, ahol a következő idényt 30 pont levonással kell kezdenie. A Fiorentina 12, a Lazio 7 pont mínusszal indul a Serie B-ben. A Milantól 44 pontot levontak a 2005/06-os évadbeli teljesítményéből, ám maradhat az élvonalban, viszont nem vehet részt a Bajnokok Ligája 2006/07-es kiírásában. A milánóiak 15 pont levonással kezdik a következő szezont. A másodfokú ítéleteknek július 24-ig meg kell születniük, mert az Európai Labdarúgó Szövetséghez 25-ig kell eljuttatni a nemzetközi kupanevezéseket.

Del Piero - akárcsak csapata, a Juventus - kiütve
Del Piero - akárcsak csapata, a Juventus - kiütve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.