Érem nélkül a női váltó

Huzavonával, átmeneti kizárósdival kezdődött a budakalászi Európa-bajnokság ötödik napja, amelyen a női váltók versengtek. Eredetileg kilenc trió vetélkedett, aztán kettős diszkvalifikációt követően a létszám hétre csökkent, majd az óvások után visszaállt az eredeti állapot; végül kiderült, az egész csupán vihar volt egy kanál vízben.

Történt ugyanis, hogy a lövészet előtt a francia és a brit váltótkizárták, miután egy-egy versenyzője kezében még a bemelegítés előttelsült a pisztoly. Az érintettek természetesen óvtak, majd mindkétcsapatot "visszavették". A vita arról folyt, hogy a bemelegítés már averseny része vagy még nem az. Miután sikerült kideríteni, hogy nincspontosan rögzítve, mikortól verseny a verseny, mindkét válogatotthárom-három tagja lőhetett.

A franciák végül hatodikként, a britek kilencedikként zárták az első tusát, vagyis a sportszerűség ugyan győzött, ám a színvonal ezzel nem emelkedett. A nagyobb baj az volt, hogy a Vörös Zsuzsa, Füri Csilla, Máthé Vivien összeállítású magyar csapat csak a negyedik lett, hét körrel az orosz, néggyel a lengyel és kettővel a fehéroroszok mögött végezve.

A gyenge kezdés érezhetően lelombozta a hazai triót: vívásban csupán az utolsó előtti helyet sikerült megszerezni, ami azt jelentette, hogy az öszszetettben a magyar váltó viszszaesett a hetedik helyre a vezető oroszokkal szemben, aggasztó, 244 pontos hátránnyal. Az úszás után nem változott a helyzet: maradt a hetedik hely. Két tusával a vége előtt az oroszok előnye behozhatatlannak tetszett, ugyanakkor megmaradt az esély az ezüstéremre. A lovaglás után pedig karnyújtásnyi közelségbe került, hiszen a magyar hármas mindössze három akadályt vert, szemben a lengyelekkel és a franciákkal, akik törtek-zúztak. Az oroszok 132 hibapontjukkal vesztettek előnyükből, ám még így is maradt 41, továbbá 43 másodpercnyi a britek, illetve a magyarok előtt. Mégis kevésnek bizonyult: a szenzációsan futó lengyelek a negyedik helyről indulva a második váltást követően már az élre álltak, és a háromszor 1500 méter végén ott is maradtak. A második helyet a britek szerezték meg, a gyengén teljesítő oroszok végül elcsípték a harmadik helyet a magyarok előtt.

Női váltó: 1. Lengyelország 5144 pont, 2. Nagy-Britannia 5124, 3. Oroszország 5096, 4. Magyarország 5028.

Öttusaedzők, továbbá olimpiai és világbajnokok gondolták úgy, hogy csatlakozniuk kell ahhoz a felhíváshoz, amelyben ötkarikás aranyérmesek kifejezésre juttatták: ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is Schmitt Pál maradjon a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalás szerint Pálvölgyi Miklós és Kulcsár Antal szövetségi kapitány, Benedek Ferenc és Rátonyi Gábor edző, Benedek Gábor, Fábián László, Martinek János és Németh Ferenc olimpiai bajnok, Maracskó Tibor és Tasnády Károly világbajnok is kiállt a kezdeményezés mellett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.