Őssejtkúra klinikai próbán

Az utóbbi évek legtöbb vitát és reménykedést kiváltó újdonsága, az embrionális őssejtterápia hamarosan igazolja, vagy éppen cáfolja a hozzá fűzött várakozásokat. A humán embrionális őssejteket nyolc éve szaporították először sikeresen laboratóriumban. Azóta kimeríthetetlen és mindenre képes potenciális gyógyító forrásként kezeli a kutatók és a gyógyulni vágyók tömege. Ugyanakkor sokan etikai okból támadták már a felvetést is, hogy embriókból származó sejtek tenyésztésével kísérletezzenek.

Ezért is nagy áttörés a kaliforniai Geron cég képviselőjének bejelentése, amely már termékként említi az új kezelési eljárásban felhasználandó embrionális őssejtszármazékot. A cég az Egyesült Államok élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező hivatalától, az FDA-tól hamarosan megkéri a klinikai próbák engedélyezését, közölte Tom Okarma, a vállalat igazgatója néhány hete egy londoni konferencián.

Az embrionális őssejtek elvileg bármely szövettípus, akár teljes emberi szervek újjáépítésére alkalmasak, de az első gyakorlati kezelés nem tekint ilyen távolra. A klinikai próbák alatt akut gerincsérüléseket kezelnének embrionális őssejtekből származó oligodendrocita sejtekkel. Ez a sejttípus az agyban és a gerincvelőben található idegsejtek egymáshoz kapcsolódását és jelátadását javítja. A gerincvelő "szakadásos" sérülésekor az idegsejtek nyúlványait védő myelinburok is tépődik, hiányos lesz. Ez viszont megakadályozza a jelek, az ingerület továbbítását a szomszédos idegsejtek között.

Az eddigi, patkányokon végzett kísérletek eredménye biztató. A sérült gerincbe fecskendezett gyógyító sejtek hatására az állatok visszanyerték mozgásképességüket. A kezelések nem okoztak káros immunválaszt sem, amitől egyébként sok kutató tart az ilyen jellegű sejttenyészetek alkalmazásánál. Ha az engedély birtokában elindulhatnak, a klinikai próbák adják meg a választ arra, hogy az ember immunrendszere is hasonlóan reagál-e a gerincvelőbe juttatott sejtekre.

Javítható a sejtek közti jelátadás
Javítható a sejtek közti jelátadás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.