Szitkozódik a Polgár fiú

Válogatott sértésekkel és szitkokkal illette a nemrégiben Ausztráliában elhunyt, háborús bűnökkel gyanúsított Polgár Lajos fia Efrájim Zuroffot, a jeruzsálemi Simon Wiesental Központ vezetőjét, aki jelentős szerepet játszott az egykori nyilas funkcionárius második világháborús múltjának feltárásában.

"Kib...tt gyáva, sz.r alak" - mondta Zuroffról a The Australiannek nyilatkozva Lou Polgar, aki szerint a nácivadász a halálba üldözte apját. - Hány palesztint és arabot öltek meg ezek a korcsok, (értsd izraeliek - a The Australian megjegyzése) 1939 óta? - fakadt ki a Polgár fiú a Sydneyben szerkesztett lap hasábjain.

Zuroff a szitkokra úgy reagált, hogy "bizonyos emberek semmit sem tanulnak". - Lou Polgar antiszemita kijelentései nem lepnek meg figyelembe véve apja tetteit - hangoztatta Zuroff utalva arra, hogy Polgár Lajos a nyilaskeresztesek főhadiszállásán, a Hűség Házában töltött be vezető pozíciót.

Lou Polgar tagadta, hogy antiszemita lenne, s azt nyilatkozta: apja temetésére sok zsidó embert várnak. Polgár Lajos 1949-ben vándorolt ki Ausztráliába - Kardos József néven. Később visszavette eredeti nevét, s büszkén vállalta nyilas múltját. Egyik interjújában tagadta, hogy a háborúban részt vett volna zsidók megölésében és megkínzásában. Sőt, szerinte "a nyilasok nem antiszemiták, hanem cionisták voltak: azért gyűjtötték gettókba a Magyarországon nem kívánatos zsidókat, hogy a háború után Palesztinába küldjék őket."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.