Oroszország milliárdokat költött a G8 csúcstalálkozóra

A Novije Izvesztyija című orosz lapban közölt cikk szerint az oroszszíveslátás jegyében a vendéglátók semmin sem takarékoskodtak - sem azúthálózat felújításán, sem a házak homlokzatának tatarozásán, sem azosztályon felüli elszállásoláson, sem az étkezésen, sem a kulturálisprogramokon. Így nincs mit csodálkozni, hogy a csúcstalálkozóvégösszege 40 milliárd rubel, vagyis 331 milliárd forint, ami viszontlényegesen kevesebb annál az összegnél, amelybe Szentpéterváralapításának 300. évfordulójának méltó megünneplése került.

Vlagyimir Kozsin, a szervezőbizottság elnökhelyettese 10,7 milliárd rubelben ( 89 milliárd forintban) határozta meg a csúcstalálkozó költségeit. Ebből 3,2 milliárd rubel (27 milliárd forintot) a lebonyolítás közvetlen költségei, a többit pedig Pulkovo, Szentpétervár repülőterének felújítása, az útépítések és infrastrukturális beruházások emésztették fel.

A cikk szerzője szerint azonban a 10,7 milliárd rubelből sehogyan sem jön ki az összes beruházás. Patyomkin herceg után szabadon ugyanis kitatarozták a magas rangú vendégek útvonalába eső épületek homlokzatát, ami "potom" 5,5 milliárd rubelbe, vagyis 45,5 milliárd forintba került az orosz adófizetőknek.

A csúcstalálkozóra három monumentális szökőkúttal lett gazdagabb Oroszország északi fővárosa. A beruházás pontos összege ugyan nem ismert, ám az egyik szökőkút 700 millió rubelbe (5,7 milliárd forintba) került.

A húszfős díszebéd 27 millió rubelbe (223 millió forintba) került, a több mint 400 kocsi és busz bérleti díja 3,2 milliárd rubelre (26,5 milliárd forintra) rúgott, s akkor még szó sem esett a vendégek szállodai elhelyezésének 300 ezer dolláros (67 millió forintos) kiadásáról, sem a gazdag kulturális program költségeiről. Milliós, pontosabban dollármilliós összegeket emleget a cikk szerzője, amikor Dmitrij Hvorosztovszkij operaénekesnek, Jurij Basmet brácsaművésznek és más hírességnek kifizetett gázsit kalkulálja.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.