A Nyolcak további neoliberális reformokról tárgyalnak

A Nyolcak a feltörekvő kulcsországok vezetőivel tárgyaltak az elakadtvilágkereskedelmi liberalizációs tárgyalások megmentésérőlszentpétervári csúcstalálkozójuk hétfői zárónapján.

A Nyolcak vasárnap döntést hoztak arról, hogy a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) delegált tárgyalóküldötteik (pontosabban a hét vezető ipari demokrácia küldöttei, mert Oroszország még nem tagja a WTO-nak) egy hónapon belül hozzanak tető alá főbb vonalaiban egy megállapodást a világkereskedelem további liberalizálásáról folyó tárgyalásokon.

A Nyolcak vezetői hétfőn kínai, indiai, brazil, mexikói, dél-afrikai, kongói és kazah kollégáikkal tartották a csúcs utolsó munkaülését. Ők elérhetik, hogy a fejlődő és feltörekvő államokat tömörítő G20 is elfogadja az augusztus közepi határidőt. Ha ez sikerül, akkor Genfben elkezdődhetnek a tárgyalások. A dohai "fejlesztési" forduló zsákutcába jutott az agrárszubvenciók körüli vita miatt, amiben a két fő ludas az Európai Unió és az Egyesült Államok.

A zárónapi tárgyaláson és munkaebéden Kofi Annan ENSZ-főtitkár mellett több más nemzetközi szervezet vezetői is részt vettek.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.