Let It B?

Az olasz sportbíróság elsőfokú ítélete magánál a bundabotránynál is nagyobb kavarodást robbantott ki. A másodosztályba visszasorolt Juventus (-30 pont), Fiorentina (-12), Lazio (-7) és az első ligában hagyott Milan (-15) védőügyvédjei elszánt harcot ígérnek. A másodfokú határozat július 24-re várható, de a csapatok készek akár a strasbourgi Európai Bíróságig elmenni.

Firenzében minden ablakban lila zászló lobog a Fiorentina melletti rokonszenvtüntetés jeleként. Másféleképpen tiltakoznak a Lazio-szurkolók, akik péntek este óta meg akarják verni a klubelnök Claudio Lotitót. A Juventus kizárása után az Internazionale magának követeli a Juventustól elvett és egyetlen csapatnak sem odaítélt 2006-os aranyérmet, míg a BL-részvevővé avanzsált AS Roma drukkerei azzal froclizzák a Juve és főként a városi rivális, a Lazio híveit, hogy "azért nem lesz olyan rossz a Riminivel játszani a Serie B-ben". A mobiltelefonokon a Beatles slágere hallható, miközben a Juve fehér-fekete zebrája mellett a dalcím "olasz" változata olvasható: "Let It B". Az sms-ek nem kímélik az 50 ezer eurós bírságra ítélt és a sportból öt évre kitiltott "keresztapát", a volt Juventus-igazgató Luciano Moggit sem. "Új mobiltarifa: Moggi a játékvezetőkkel mindig ingyen telefonál."

A 109 év óta most először a másodosztályba süllyedt Juventus új edzője, a francia Didier Deschamps azonban egyáltalán nincs tréfás kedvében. "A büntetés túlzott, a mínusz harminc pont a teljes megsemmisítés - jelentette ki, hozzátéve: - Miért a csapatokat, és nem a személyeket vonták felelősségre?" A tréner biztosan csak Cannavaróra és Del Pieróra számíthat - ha igaz -, a csapat többi világbajnok játékosa máris külföldre kacsint. "Tonit nem engedem" - nyilatkozta a Fiorentinát elnöklő Diego Della Valle, aki az ítéletet - az összes érintettel együtt - elfogadhatatlannak tartja. A (rossz nyelvek szerint: a bírókat megfenyegető Berlusconi nyomására) legjobban járt Milan kiabál a legkevésbé, noha az egy évre eltiltott Adriano Galliani esetében egyetlen telefonbeszélgetés a bizonyíték, a döntés azonban a BL-től megfosztott csapatot is azonnal 20 millió euróval tette szegényebbé. A négy klub számára milliárdos kárról van szó: a 11 millió olasz szurkolót számláló Juventus máris 150 milliót veszített a tévéközvetítések jogdíjából. "Ha kell, Strasbourgig elmegyek" - közölte Lotito, aki nem érti: ha a Lazio "bundameccseinek" játékvezetőit felmentették, akkor a csapatot miért ítélték el.

Ezzel szemben Guido Rossi, a szövetség élére kinevezett kormánybiztos végleges kizárással fenyegeti azokat, akik nem fogadják el a sportbíróság ítéletét, de a csapatok máris jelezték, hogy ha a másodfokú ítélet nem hoz fordulatot, először az illetékes polgári bírósághoz (ez legkorábban augusztus 7-én dönthetne), majd nemzetközi fórumokhoz fordulnak. Nem megerősített hírek szerint a másodfokú ítélet a pontbüntetést enyhítheti. Ezzel együtt az ügyészség már újabb vádemelésen dolgozik másik nyolc első osztályú csapat ellen. Az elsőfokú ítéletben az olvasható: "Nem uralta igazi maffia az olasz futballt, de a csapatok igenis megvásárolták maguknak a mérkőzéseket."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.